3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Kuraklık şeftali üretimini yüzde 70 düşürdü

Şeftali diyarı olarak bilinen Bursa'da bu yıl kuraklık sebebiyle rekoltenin yüzde 70 düştüğü bildirildi.

Küresel ısınmanın etkisiyle yağışların yetersiz olması dereleri kuruturken, bundan tarım alanları büyük zarar gördü. Kuraklık yüzünden şeftali üretimi geçen yıla göre yüzde 70 azaldı. Doğancı, Nilüfer ve Demirtaş barajlarında su seviyelerinin normalin altında olması üzerine bazı sulama kanallarına su verilmiyor. Bu kanallardan sulama yapan şeftali bahçesi sahipleri, bunun şeftali üretimini önemli ölçüde azalttığını söyledi.

Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, iklim değişiklikleri yüzünden verimsiz bir sezon geçirdiklerini, bundan dolayı bu yıl şeftali üretiminde büyük bir düşüş yaşandığını, bunun da ihracatı önemli ölçüde etkilediğini belirterek, "Bu yıl çok az yağış düştü. Barajlarımızda su seviyeleri önemli ölçüde düştü. Bazı sulama kanallarına su verilemedi. Yağan yağmurların da ürüne yeterli derecede faydası yok. Şeftali üretimi yüzde 70 azalma gösterdi. Belediyelerimiz kuraklığa karşı yeterince tedbir almadı. Çiftçi su yataklarının kuruması sebebiyle ürünlerini sulayamaz hale geldi. Bazı kuyular suları kuruduğu için kapatıldı, var olan su kuyuları da sulama için yeterli değil. Çiftçimiz bu konuda karamsar. Yeni sulama kanalları açılabilir, ama çiftçimizin bunu tek başına yapma imkanı yok. Ancak devletin imkanlarıyla çiftçimizin sulama sorunu çözülebilir" dedi.

Sarı, Bursa'da rekolte düşük olmasına rağmen, Ege Bölgesi'nde verim yüksek olduğu için fiyatların artmasının söz konusu olmadığını da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2007 Pazartesi 13:43:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?