3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Kurban Bayramı'nda kalp krizine dikkat

Kurban Bayramı'nda kolesterolü ve yüksek tansiyonu olanları uyaran uzmanlar, vatandaşlara günde bir öğünden fazla yağlı et ve aşırı tatlı yememeleri, içki içmemeleri ve her zaman yaptıkları hareketin en az 2 katını yapmalarını tavsiye ediyor. 

Prof. Dr. Mustafa Şan, yaklaşan kurban bayramında artan et tüketiminin özellikle yüksek kolesterol ve tansiyon sahibi kişilerle kalp hastaları için risk teşkil ettiğine dikkat çekti. Türk milletinin bayram misafirliği sebebiyle ikram edilenleri reddedemediğini belirten Şan, "Ölümlerin birinci sebebi kalp krizleridir. Mübarek Kurban Bayramı'nda et tüketimi artmaktadır. Hayvansal gıdalar yüksek kolesterol ve kalp hastaları için büyük tehlikedir. Bu tür rahatsızlığı bulunanların özellikle günde sadece bir öğün et yemeleri, yağsız eti haşlama olarak tercih etmeleri büyük önem arz ediyor. Aynı şekilde kanda dolaşan yağ maddesi olan kolesterolü yüksek olanlarında bayramda ikram edilen et ve tatlılardan uzak durmaları gerekiyor. Bayram münasebetiyle bu tür ikramlar kabul edilirse, günde 1 öğün olmalı ve hastalar mutlaka günlük aktivite miktarlarının iki katından daha fazla fiziki hareketlilik yapmalıdır. Şerbetli tatlı yerine meyve veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Kolesterolü 200'ün üzerinde yüksek olanların hayvansal gıdaları azaltmaları, hekime danışarak diyetlerini ve ilaç kullanımı düzenli hale getirmeleri gerekmektedir. Kurban Bayramı bu sene yılbaşıyla da birlikte geldiği için, yağ, tatlı, tuz ve alkolün biraraya geldiği dönem oldu. Bu sebeple kalp ve damar hastalıklarıyla alakalı bu kritik dönemde hastaların veya hastalığa nabzet olanların çok dikkatli hareket etmelerinde büyük faydalar vardır. Ayrıca vatandaşlarımızın her türlü göğüs ağrısını çok ciddi şekilde dikkate alarak hekime gözükmelerini tavsiye ediyoruz. Batma, yanma hissi varsa, bu ağrının, bir kalp fonksiyon bozukluğundan mı, akciğer, karaciğer rahatsızlığından mı, üşütme ve kas ağrısı mı buna ancak hekim karar verir ve ilgili birime yönlendirir. Göğüs ağrılarının ihmal edilmemesini öğrenmemiz gerekiyor" diye konuştu. 

Prof. Dr. Şan, Türkiye'de sigara tiryakiliğinin de Avrupa ülkelerinin çok üzerinde yüzde 40 seviyesiyle Yunanistan'dan sonra ikinci olduğuna dikkat çekerek, "Her yıl ülkemizde 100 bin kişi erken yaşta sigaranın kurbanı olmaktadır. Kısacası her 5 dakikada Türkiye'de 1 kişi sigara yüzünden ölmektedir. Bu hızla sigara tüketimi devam ederse ölüm sayısı 20 yıl içinde yılda 250 bin kişiye çıkacaktır. Ülkemizde bir paket sigarının satış fiyatı ortalama 1 dolar seviyesindedir. Türkiye'de yılda 15 milyar dolarlık sigara tüketilmekte olup, bu bütçe Sağlık Bakanlığı bütçesinin tam 5 katına karşılık gelmektedir. Sigara içmek için ayrılan parayı sağlığımızı korumak adına kullansak, çok önemli bir koruyucu hekimlik imkanı ortaya çıkabilir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 12:52:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?