2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Kurban pazarında sahte para uyarısı

Bursa'da yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban pazarlarında satıcıları sahte para olaylarına karşı uyaran polis, yüzlerce broşür dağıttı. 

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Soğanlı'daki hayvan pazarında, küçükbaş ve büyükbaş hayvan satıcılarını sahte para ve çek olaylarına karşı ikaz etti. Mali polisler, sahte YTL ile gerçeği arasındaki farkları göstererek anlattı. Alışverişe gelen dolandırıcıların ve kalpazanların özellikle iyi giyimli olabileceğini belirten Mali Büro yetkilileri, şüphe çekici bir durum olduğunda dolandırıcıların oyalanmasını ve hemen polisin haberdar edilmesini istedi. 

Hayvan satıcılarını çekle kurban satmamaları konusunda da uyaran Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Şube Büro Amirliği'nde görevli Başkomiser İsa Tozlu, "Biz vatandaşlarımızın emeğinin zayi olmaması ve sahte çek ile sahte paralara karşı dikkatli olmaları için bugün hayvan pazarında uygulama yaptık. Sahte para nasıl anlaşılır, nasıl tespit edilir, şüpheli şahıslar karşısında nasıl davranılır, bu hususları kurban satıcılarına izah ettik. Sahte çekleri vatandaşlarımızın bankaya gidip gösterme imkanları olmadığı için ellerinden geldiğince çekle kurban satmasınlar. Şüpheli kişileri gördüklerinde oyalayabiliyorlarsa oyalasınlar. 155'i arayarak bizleri bilgilendirsinler. Eğer oyalayamıyorlarsa plaka ve eşkallerini alarak ihbarda bulunsunlar" diye konuştu. 

Soğanlı'daki pazarda bin tane broşür dağıtan polisin yaptığı uyarılar ise şöyle:
"YTL'de bulunan rakam kısımlarında elle dokunulduğunda hissedilebilen kabartma baskı bulunuyor. 50 YTL'lik banknot, ışığa tutulduğunda Atatürk portresinin küçüğünden ve kupür değeri olan 50 sayısından oluşan filigram görülüyor. Banknot yatay konumda göz hizasında ışığa tutulduğunda ön yüzün sol alt tarafındaki koyu turuncu zeminin üzerinde 'TC' harfleri görülüyor. Gerçek YTL'de renkler daha canlı ve parlaktır. Sahteleri soluk ve mat. YTL'de bulunan emniyet şeridi üzerinde 'TCMB' yazısı bulunuyor. 

Özellikle sahte YTL'de emniyet şeridi kurşuni boyayla taklit edilmeye çalışılıyor. Bütün banknotlarda bulunan renk değiştiren mürekkep sahte paralarda bulunmuyor."

İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 18:25:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?