6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Küresel ısınma avcılığı bitiriyor

KÜRESEL ISINMA AVCILARIN KEYFİNİ KAÇIRDI

Dünyayı etkisi altına alan küresel ısınma avcıların keyfini kaçırdı. Kış aylarında hava sıcaklığının normalin üstünde seyretmesiyle avcılık sekteye uğrarken, av tutkunları bu sevdalarından vazgeçmeye başladı.

Birçok kişi için tutku olan avcılık sporu, küresel ısınma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Kış aylarında havaların normalin üstünde seyretmesi yüzünden avcılık yapılamazken, avcıların da keyfini kaçırdı. Türkiye'de İstanbul'dan sonra en çok avcının bulunduğu Bursa'da avcı sayısı her geçen gün azalıyor. Bursa'da 16 yıldır av ve doğa spor malzemeleri satan Tevfik Deker, Bursalı avcıların genelde Uluabat Gölü civarında ördek ve çulluk, Büyükorhan ve Keles civarında da domuz avladığını söyledi.

Balıkesir ve Eskişehir'in de av sahası olduğunu hatırlatan Deker, buralarda da yoğun olarak keklik, tavşan, bıldırcın ve üveyik avı yapıldığını kaydetti. Yazın bıldırcın ve üveyik, kışınsa ördek ve tavşan avı yapıldığını söyleyen Deker, kışın avcılık yapılabilmesi için kar yağması gerektiğine dikkat çekerek, "Ancak son yıllarda küresel ısınma yüzünden avcılık yapılamaz hale geldi. Bu yüzden av tutkunları bu sevdalarından vazgeçmeye başladı. Avcılar eskiden aldıkları zevki artık alamıyor. Havaların kış aylarında bile sıcak olması avcılığa olan ilgiyi bitirme noktasına getirdi. Uluabat Gölü'nde av yapılabilmesi için gölün dalgalı, havanın yağışlı olması lazım. Ancak son yıllarda böyle bir ortam bulmak çok zor" dedi.

Kış aylarında çok fazla kar yağışı olmasının da avcılık sporunu etkileyeceğini vurgulayan Deker, bu gibi durumlarda avcıların hayati tehlike atlatmamaları için av yasağı getirildiğini hatırlattı. Havaların mevsim normallerinde seyrettiği dönemlerde daha fazla avlanma olduğunu ifade eden Deker, bu dönemlerde avlanma duygusunun daha fazla hissedildiğini anlattı.

 

"ORMAN BAKANLIĞI AVCILIK SPORUNU ZORLAŞTIRIYOR"

Küresel ısınmanın yanı sıra devletin avcılardan aldığı bedellerin de sürekli artmasıyla bu spora rağbetin azaldığını söyleyen Deker, "Orman Bakanlığı avcılık sporunu her geçen gün maddi açıdan zorlaştırıyor. Her Ocak ayında o yılın av bedeli yatırılıyor. 2009 yılında 85 TL olan bedel, bu yıl 90 TL'ye çıkarıldı. Sezon açılmadan önce de pul parası yatırılıyor. Yani avcılar toplam 200 TL devlete para veriyor. Rakam yükseldikçe avcı sayısı azalıyor. Bu da insanları kaçak avcılığa sevk ediyor. Rakam küçük

olsa devlet bu spordan daha fazla para toplayabilir. Ava giden insanların neredeyse yüzde 50'si devlete para yatırmıyor, fakat yine de avlanıyor. Önümüzdeki yıllarda bu yüzden kaçak avcılık hem artabilir hem de insanların ilgisi azalabilir. Şimdi 20 kişi avcılık yapıyorsa, gelecekte belki 5 kişi av sporunu yapmayacak. Devletin bu konuda daha esnek olması gerekir" diye konuştu.

KÜRESEL ISINMA AVCILARIN KEYFİNİ KAÇIRDI
KÜRESEL ISINMA AVCILARIN KEYFİNİ KAÇIRDI
KÜRESEL ISINMA AVCILARIN KEYFİNİ KAÇIRDI
KÜRESEL ISINMA AVCILARIN KEYFİNİ KAÇIRDI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2010 Pazar 10:50:00
Güncelleme :17 Ocak 2010 Pazar 11:44:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?