5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Kuruşa büyük tuzak

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Levent Gereyhan, Yeni Türk Lirası’na (YTL) geçişle birlikte satıcıların fiyatları sürekli yukarı doğru yuvarlamasının gizli zam anlamı taşıdığını söyledi.

Tüketicinin YTL’ye uyum sağladığını; ancak kuruşları tam olarak kavrayamadığını ifade eden Gereyhan, "Kuruşlardaki yuvarlamalar bilinmemektedir. Bu yuvarlamaların enflasyon üzerinde olumsuz etki meydana getireceğini ve dar gelirli tüketicilerimizin bundan zarar göreceğini belirtmek istiyorum" dedi.

Satıcıların fiyatları sürekli yukarı doğru yuvarlamasına tepki gösteren Gereyhan, "Bu girişim, tüketiciler açısından gizli bir zam anlamı taşımaktadır. Bu konuda tüketicilerimizi dikkatli olmaya ve haklarını sonuna kadar savunmaya çağırıyorum. Ayrıca tüketiciler yanlışlıkların önüne geçmek için pos makinelerinden geçen kredi kartın sliplerini dikkatle incelemeliler. Kasiyerler eğitilmeli. Tüketici Kanunu’nun 12. maddesine göre, 2005 yılı boyunca çifte etiket mecburiyeti var. Kanunun ihlal eden satıcılara 142 milyon lira para cezası kesilecek" diye konuştu. TL’den sıfırların atılmasının tüketicileri teknik ve psikolojik olarak rahatlatmadığını savunan Gereyhan, şunları söyledi:

"Çünkü tüketicilerimiz için önemli olan 6 sıfırın atılması değildir. YTL’nin alım gücünün değişip değişmediğidir. Tüketicilerin cebine veya alım gücüne değer katıp katmadığıdır. Gelir dağılımındaki adaletsizlik giderilerek halkın alım gücü artırılmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2005 Cuma 17:02:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?