2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Kurusıkı silah satışında patlama

Bursa'da bir yılda 12 bin 469 kişinin kurusıkı silah satın aldığı, bu kişilerin bin 176'sının suç kaydının bulunduğu ortaya çıktı. Bursa'da kurusıkı silahla işlenen 313 olay meydana gelirken, bu olaylarda ele geçirilen silahların 80'inin namlusunun açılarak birer ölüm makinesi haline dönüştürüldüğü de belirlendi. 

Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye genelinde satışı büyük boyutlara ulaşan ve kredi kartına 10 taksitle satılan kurusıkı tabancaların alımı ve satışıyla ilgili herhangi bir denetim mekanizması olmadığını ifade ederek, bu konuyla ilgili acilen yasal düzenleme yapılmasını istedi. Bursa'daki kurusıkı tabancaların 7 bin 868'inin kent merkezinde 4 bin 601'inin ilçelerde satıldığı, en çok kurusıkı tabanca satışının ise ağustos ayında gerçekleştiği belirlendi. 

2006 yılı satılan 12 bin 469 adet kurusıkı tabancayı alan kişileri inceleyen polis, bunlardan bin 176'sının suç kaydının bulunduğunu belirledi. Bu kişilerden 61'i ise halen polis tarafından aranıyor. Suç kaydı bulunan bin 176 kişiden 98'inin emniyet kayıtlarında 5 ve üzeri suç kaydının bulunduğu tespit edildi. Yaş gruplarına göre silah alan 12 bin 469 kişiden 6 bin 437'si 18-30 yaş gurubunda, 6 bin 32'si ise 30 yaş üstü grubunda bulunuyor. 

2006 yılında Bursa'da kurusıkı tabancayla 313 olay işlendi. Bu olaylara 385 kişi karışırken, 213 kişinin ise işlediği olaydan dolayı ilk kez Emniyet Müdürlüğü kayıtlarına girdikleri de kaydedildi. İşlenen olaylar arasında 'meskun mahalde silah atma' 199 adet ile ilk sırayı yer alırken, Silah Kanunu'na Muhalefet 23 ile ikinci sırayı, tehdit 21 adetle üçüncü sırayı, kasten yaralama 10 adet ile dördüncü sırayı, gasp, kasten adam öldürme ise beşinci sırayı aldı. Suç aleti olarak el konulan kurusıkıların yapılan laboratuar incelemesinde 80 tanesinin ise tadil edilerek (namlusu açılarak) birer ölüm makinesi haline dönüştürüldüğü de tespit edildi. Olaylara karışan 385 kişinin öğrenim durumuna bakıldığında, 195'inin ilkokul mezunu, 70'inin ortaokul, 58'inin lise mezunu, 21'inin ise yüksekokul ve üniversite mezunu olduğu kaydedildi. 

Kurusıkı tabancaların yol açabileceği olaylarla ilgili kamuoyunun ve siyasilerin dikkatini çekmek isteyen Bursa Emniyet Müdürlüğü hazırladığı bir raporu Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Kuru sıkı silahları 18 yaşını dolduran herkesin alabileceğini ifade eden İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, "Kimlik bilgilerini vererek herhangi bir kimse bir av bayisinden bu silahları alabilmektedir. Bursa'da 25 av bayisi bulunmaktadır. Bu silahlar satılırken şahısların sabıkasının olup olmadığına bakılmamaktadır. Bu silahların alınması sırasında herhangi bir eğitim ve bilgilendirme yapılmadığından alan şahısların birçoğu silahın nerede ve nasıl kullanılacağını bilmemektedir. Kurusıkı tabancalar imal edilirken tek parça halinde üretilmediği için kötü amaçlı şahıslar tarafından ufak bir iki vidası sökülerek gerçek silaha dönüşebilmektedir. Bu tabancalar görünüm olarak gerçek silahtan ayırt edilmediğinden taşıyanı korumak yerine daha çok tehlike altına sokmaktadır" dedi. 

Yetkililer raporda şu ifadelere yer verdi: "Bu silahlara 2521 sayılı yasa çerçevesinde kimlik kazandırılmalı. Bu silahların imali, ithali ve satışıyla tadili konusunda yeni yasal düzenleme yapılmalıdır. Bu silahlar belli olaylardan sabıkası olan kişilere satılmamalı. AB standartlarına uygun olarak bu silahları alanlara hukuki sıkıntı yaşamamaları için silahı nerede ve ne şekilde kullanabileceklerine dair belirli bir kurum tarafından eğitim sertifika verilmesi gerekir. Bu silahları alanlara resmi bir silah ruhsatı verilmesi bu silahların imalatı sırasında gerçeğe çevrilmesini imkansız hale getirecek düzenlemelere gidilmesi, karşıdan bakıldığında bu silahın kurusıkı olduğunun rahatlıkla anlaşılabileceği bir renkte imal edilmesi, kurusıkı tabanca kullanımını kontrol altında tutmanın tek yoludur."
iha
Yayın Tarihi : 10 Mart 2007 Cumartesi 15:53:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?