4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Kuşları için resmi destek istiyor

Göçmen kuşların geçiş yolunda Uluabat Gölü kenarına, avcıların insafsız katliamlarını önlemek için 35 yıl önce Kuş Cenneti kuran Mustafa Bilgiç, binden fazla kuşu beslemek için resmi destek arıyor.

Türkiye'de eşine az rastlanır 60'dan fazla çeşitte binden fazla kuş besleyen Mustafa Bilgiç, 70 yaşına gelmesine rağmen yeni projeler geliştirmeye çalışıyor. 2 TL olan ziyaretçi giriş ücretinin ilgisizlik sebebiyle kuşların giderlerini karşılamaya yetmediğini söyleyen Bilgiç, 35 yıl önce avcıların insafsız katliamlarına tepki olarak göl kenarında satın aldığı 20 dekarlık alanı kuş cennetine dönüştürerek Türkiye'de nadir görülen, altın, kral ve gümüş sülünler, sultan, İran ve yerli papağanlar, renkli ve beyaz tavus kuşları, habeş, fizan, depran cinsi horozlar, bıldırcın, keklik gibi farklı türlerde kuşlar beslemeye başlamış.

Kuşların günlük tüketimlerini karşılayacak durumunun kalmadığını belirten Mustafa Bilgiç,  devletin ilgili birimlerinin kendisine ve Uluabat Kuş Cenneti'ne sahip çıkmalarını istiyor. Bursa Valisi Şehabettin Harput ile bir görüşme yapmayı planladığını belirten 70 yaşındaki TEMA üyesi Mustafa Bilgiç, "Yaş 70 ama iş bitmedi. Benim bu kuş cennetini kurmaktaki gayem, bölgede insafsızca atış yapıp, dünyayı dolaşan göçmen kuşları telef eden avcılara karşı mücadele vermekti. Şahsıma ait bu araziye her gün yüzlerce değişik türde göçmen kuşlar geliyor.

Aşağıdaki tavus kuşlarının, hindilerin, sülünlerin sesleri diğer kuşları da cezbediyor. Çiftliğimdeki büyük ağaçlara yuva kuran, bölgede bir süre konaklayan çok ilginç göçmen kuşlar var. Ben eşim ile birlikte gece gündüz bu çiftlikte kuşlara hizmet vermeye çalışıyoruz. Karacabey-Bursa güzergahından geçenleri de bu kuş cennetine uğrayarak her yerde bulunması mümkün olmayan değişik cinsten kuşları görmeye davet ediyorum. Ancak ziyaretçilerden aldığımı 2 TL'lik ücretler ile, binden fazla hayvanın bakımının yürümesi çok zor oluyor. Bursa'daki mülki idare
amirlerinden, bu özel mekana sahip çıkmalarını Kuş Cennetine destek olmalarını, göçmen kuşları destekleyen projeler üretmelerini bekliyorum" dedi.

Renk cümbüşü olan tavus kuşları, şah sülünleri, keklikler, habeş horozları birçok kişinin ilgisini çekerken, Mustafa Bilgiç'in her ikisi de renkli tavus kuşlarının çiftleşmesinden elde ettiği beyaz renkli tavus kuşları da kuş cennetinde dikkat çekiyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2009 Pazar 11:42:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?