4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Kusurun geri kalanı Kübra'da mı?

APANDİSİT AMELİYATI, 8 YAŞINDAKİ KIZIN HAYATINI KARARTTI

Bursa'da 8 yaşındayken girdiği apandisit ameliyatı sonucu felç olan kızın 5 yıldır süren hukuk savaşında şok bir gelişme yaşandı. Yüksek Sağlık Şurası, ameliyata giren doktoru 8'de 4 kusurlu bulunca aile isyan etti. 5 yıldır kızını sırtında taşıyan polis baba, "Kusurun geri kalanı çocuğumuzda mı?" diye sordu.

Davaya konu olan ameliyat, 25 Şubat 2004 yılında gerçekleşti. Karın ağrısı şikayeti ile Fomara Çocuk Hastanesi'ne götürülen ve o zaman 8 yaşında olan Kübra Civelek, teşhisin ardından ameliyata alındı. İddiaya göre ameliyata anestezi uzmanı izinde olduğu için anestezi teknisyenleri A.B., S.Y. ve doktor N.G. girdi. Kas gevşetici verilip anestezi uygulanan Civelek'e rahat nefes alması için bir tüp takıldı. Fakat ameliyat sürerken bu işlemin doğru yapılmadığı ortaya çıktı. Hemen yan hastanedeki anestezi uzmanından yardım istendi. Ancak hasta takılan tüpü tolore edemeyince ameliyatı gerçekleştiren doktorun önerisiyle Kübra ambulans ve anestezist refakatinde Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Çocuk burada yoğun bakıma alındı ancak artık çok geçti ve tedavilerin ardından Kübra felç oldu.

 

SAPASAĞLAM GİRDİ, ŞİMDİ MAMAYLA BESLENİYOR

8 yaşında hayatı kararan Kübra Civelek şimdi 13 yaşında. Sadece apandisitinin alınması için yattığı hastaneden zeka düzeyi düşük, vücudu tutmayan ve sadece hazır mamalarla beslenebilen biri olarak çıktı. Tüm bu gelişmeler aileyi perişan ederken, polis baba Murat Civelek (44) hayatlarını karartan olaya isyan etti.

Baba Murat Civelek, "Kızım ameliyathaneye alınınca anestezi uzmanı yerine bir hemşirenin görevlendirildiğini öğrendik. Kızım Kübra'ya narkoz verilmiş. Ameliyat sırasında kızım ayılınca ikinci kez narkoz verilmiş. Kübra o sırada hayatını kaybetmiş. Ama yeniden hayata döndürmüşler. Bu defa cıvıl cıvıl olan çocuğumuz birden bize adeta bebek gibi teslim edildi. Kızımın her şeyi ile artık biz ilgileniyoruz" dedi.

Sorumlular hakkında şikayetçi olduğunu söyleyen Murat Civelek, yapılan yazışmalar sonucunda doktor N.G., anestezi teknisyenleri A.B. ve S.Y. hakkında dava açıldığını belirtti. Daha sonra toplanan bilgilerin Yüksek Sağlık Şurası'na gönderildiğini ifade eden çaresiz baba Murat Civelek, "Gelen raporda ilk entübasyonu yapan A.B. 4/8 oranında kusurlu bulundu. Diğer anestezist ile doktor ise kusursuz bulundu. Peki kusur, çaresizce ameliyat masasında yatan kızımızda mıydı?" diyerek isyan etti.

 

KUCAKLARINDA BEBEK GİBİ TAŞIYORLAR

Bir bebek gibi 60 kiloluk kızını kucağına alıp 6 kilometre uzakta bulunan rehabilitasyon merkezine fizik tedavi için götüren baba Murat Civelek, "Memur maaşımla ancak geçiniyorum. Evim kira. Kübra'dan büyük bir oğlum ve küçük kızım var. Bizlere bir şey olursa kızım nasıl hayatta kalacak, ona kim bakacak? Kızımın özel tedaviye ihtiyacı var ama bizim gücümüz yok. Kızımı bu hale getiren sorumluların cezalandırılmasını istiyorum. Yüksek Sağlık Şurası kararına itiraz ettik. Yargılama devam ediyor" diye konuştu.

 

"KIZIM ESKİ GÖRÜNTÜLERİNİ İZLERKEN KENDİNİ TANIYAMIYOR"

Kızının bir apandisit ameliyatından sonra felçli hale geldiğini belirten gözü yaşlı anne Hatice Civelek de (38), "İlkokul 2. sınıfında okuyordu. Cıvıl cıvıldı. Bir ameliyat hayatını alt üst etti. Anaokulunda okuma bayramı görüntüleri ile müsamere görüntülerini izlerken kendini görünce gözyaşlarını tutamıyor. Ameliyat günüde hep karpuz, çilek, muz gibi meyveler istedi. Ben de, 'Sana verilecek ilacın içinde var' dedim. Şimdi bunların hiç birini yiyemiyor. Karnından özel olarak besleniyor. Kızım Kübra'nın rahatsızlığı nedeniyle evden ayrılamıyoruz. Kızımı bu hale gelmesine sebep olanların cezalandırılmasını istiyoruz" dedi.

Küçük Buse Civelek de ablasını hep felçli olarak gördüğünü ve onu çok sevdiğini söylüyor. Şimdi Bursa 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nde sorumlular hakkında verilecek karar bekleniyor.

APANDİSİT AMELİYATI, 8 YAŞINDAKİ KIZIN HAYATINI KARARTTI
APANDİSİT AMELİYATI, 8 YAŞINDAKİ KIZIN HAYATINI KARARTTI
APANDİSİT AMELİYATI, 8 YAŞINDAKİ KIZIN HAYATINI KARARTTI
APANDİSİT AMELİYATI, 8 YAŞINDAKİ KIZIN HAYATINI KARARTTI
APANDİSİT AMELİYATI, 8 YAŞINDAKİ KIZIN HAYATINI KARARTTI
APANDİSİT AMELİYATI, 8 YAŞINDAKİ KIZIN HAYATINI KARARTTI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2009 Cuma 11:10:02
Güncelleme :20 Kasım 2009 Cuma 14:04:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zuhal IP: 78.175.204.xxx Tarih : 20.11.2009 18:00:21

Allah yardımcınız olsun çok zor durum o iğneyi yapan unuttu gitti anca mahkemede aklına gelir anne baba hergün ölüyor Allah şifa versin