6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Kütahya Han’da restorasyon başladı

KÜTAHYA HAN’DA RESTORASYON BAŞLADI

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma projeleri arasında yer alan Okçular Çarşısı içindeki Kütahya Han’da restorasyon çalışmaları başladı.

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi hedefleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki tüm tarihi hanları ayağa kaldırılıyor. Çukur Han olarak da bilinen yaklaşık 600 yıllık Kütahya Han’da restorasyon çalışmalarına düzenlenen törenle başlandı. Tarihi handa düzenlenen törene Başkan Altepe’nin yanı sıra AK Parti Milletvekili Sedat Kızılcıklı, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, Büyükorhan Belediye Başkanı Selçuk Türkmen, Kınık Belediye Başkanı Osman Şahin, Yıldırım Belediyesi Başkanvekili Fahrettin Yıldırım, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Şeref Akgün ile çarşı esnafı katıldı.

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi başta olmak üzere Bursa’nın sahip olduğu tarihi birikimi gün yüzüne çıkarmak için geçen dönem 40 projeyi hayata geçirdiklerini hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu dönem de çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini kaydetti. Okçular Çarşısı içinde yer alan yaklaşık 600 yıllık Kütahya Han’ın restorasyonu için de uzun zamandır uğraştıklarını dile getiren Başkan Altepe, “Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Bursa’mızın tam kalbinde. Yerli ve yabancı turistlerin ilk durağı burası. Biz de bu bölgeyi dünya vitrinine çıkarmak için UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmek için çalışmalara hız verdik. Bölgede restorasyon çalışmalarımız hızla sürerken, bugün Kütahya Han’da da çalışmaları başlatıyoruz. Ecdat yadigarı bu eserleri gelecek kuşaklara en iyi şekilde taşımakta kararlıyız. Tarih başkenti Bursa’mızda, tarih kentin kalbinde yeniden hayat buluyor” diye konuştu.

Törende söz alan AK Parti Milletvekili Sedat Kızılcıklı ise son 6 yılda özellikle tarihi eserlerin ayağa kaldırılması yönünde alınan önemli mesafe alındığını vurguladı. Osmanlı coğrafyası üzerinde yer alan ülkeleri ziyaret ettiklerinde yıllardır Türkiye’ye içleri buruk bir şekilde döndüklerini dile getiren Kızılcıklı, “Oradaki Osmanlı eserlerinin ne kadar sahipsiz olduğundan hayıflanırdır. Ancak Bursa’daki eserleri hiç düşünmezdik. Oysa Bursa’da da kenarda köşede kalmış onlarca ecdat yadigarı eser yıllarca ilgi bekledi. Ancak özellikle 2004 yılından bu yana tüm bu eserlere el atıldı ve Bursa Osmanlı başkenti kimliğini yeniden kazanmaya başladı. Bursa Osmanlı kenti olduğunu unutmadan Avrupa kenti hedefine doğru hızla yol alıyor. Bu noktada başka Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Şeref Akgün ise, yapılan restorasyon çalışmaları ile çarşının gerçek kimliğini kavuştuğunu belirterek, katkıları nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti.Konuşmaların ardından protokol üyeleriyle birlikte ilk taşı yerleştiren Başkan Altepe, restorasyon çalışmaları başlattı.

KÜTAHYA HANIN TARİHİ

KÜTAHYA HAN’DA RESTORASYON BAŞLADI
KÜTAHYA HAN’DA RESTORASYON BAŞLADI
KÜTAHYA HAN’DA RESTORASYON BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2010 Pazartesi 17:52:03
Güncelleme :4 Ekim 2010 Pazartesi 19:45:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?