6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Kuyuların yüzde 75'i ruhsatsız

BURSA OVASI'NDAKİ KUYULARIN YÜZDE 75'İ RUHSATSIZ

Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, Bursa'da 10 bin adet su kuyusunun olduğunu belirterek, "Maalesef bunların 2 bin 500'ü ruhsatlı" dedi. Kaçak kuyulara kesilen para cezalarının yükseltilmesi gerektiğini ifade eden Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Murat Arabacı, kuyular sebebiyle su kaynaklarına zor ulaşıldığını vurguladı.

İl Koordinasyon Kurulu'nda ilk 6 aylık çalışmalarını anlatan BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkın Çetinavcı, kaçak kuyuların sayısının arttığını söyledi. Vali Harput'un 'Kaçak su kuyusu var mı?' sorusuna Çetinavcı, 'Maalesef çok sayıda kaçak kuyu bulunmakta" diye konuştu. Son yapılan araştırmalara göre Bursa'da 10 bin'i aşkın su kuyusunun bulunduğunu tespit ettiklerini kaydeden Çetinavcı, ruhsatsız kuyuların sayısının 7 bin 500'ü bulduğunu dile getirdi. Kaçak kuyuların sayısının çok fazla olduğunu dile getiren Vali Harput, durumun oldukça vahim olduğunu belirterek, "Çok acı bir gerçek. Bunla ilgili çalışma yapılması lazım" ifadelerini kullandı.

"PARA CEZALARI ARTIRILMALI"

Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Murat Arabacı, kaçak kuyular için denetimlerin daha sıklıkla yapılması gerektiğini ifade eden Arabacı, kaçağa başvuran vatandaşlara kesilen para cezalarını yetersiz buldu. Kaçak kuyular sebebiyle kaynak sularına ulaşmada zorlanıldığını kaydeden Arabacı, "Su seviyeleri daha da derinlere indi. Eskiden yüzeye daha yakın olan kaynak sulara şimdi zor ulaşılıyor. Fabrikalardaki kaçak kuyular kaynak suları tüketiyor. Eskiden 1-2 metre derinlikte su çıkartılan kuyularda şimdi 6-7 metrede ulaşılabiliyor. 2 bin TL'ye yakın para cezaları kesiliyor. Ama şunu bilin. Kuyuların bedeli 15-20 bin TL. Para cezaları daha da artırılırsa kaçak kuyu açmaya çalışanları caydırırız" şeklinde konuştu.

Jeofizik Mühendisi Tahsin Tar, cezaların kuyu sahibinin yanı sıra sondaj yapan firmalara da kesilmesi gerektiğini söyledi. BUSKİ ve DSİ'nin denetimlerini artırmasını isteyen Tar, kaçak kuyular sebebiyle ovadaki kaynak sularının tükendiğini belirtti.

BURSA OVASI'NDAKİ KUYULARIN YÜZDE 75'İ RUHSATSIZ
İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2010 Perşembe 12:21:03
Güncelleme :1 Temmuz 2010 Perşembe 17:02:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?