4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Leylek Şenliği fener alayı

Bursa'da bu yıl 5.'si düzenlenen 'Leylek Şenliği', Eskikaraağaç köyünde, hayvanseverlerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Festivalde coşkulu anlar yaşanırken, fener alayına binlerce kişi katıldı.

Bursa'da 2004 yılından bu yana yapılan çalışmalar sonunda gerçekleştirilen 'Leylek Şenliği', yerli ve yabancı turistler tarafından beğeniyle izlendi. Köylülerin ve hayvanseverlerin çalışmalarıyla cami çatısına, direklere ve evlerin çatılarına yapılan çok sayıda yuvaya yerleşen leylekleri izlemek için kurulan gözlem kulesinde uzun kuyruklar oluştu. Konuklar, Uluabat Gölü ve leylek köyleri uygulama gezisine katılırken, akşam saatlerinde ise 5. Leylek Şenliği fener alayına yoğun ilgi gösterdi.

Köy girişinden başlayan fener alayına binlerce vatandaş meşalelerle katıldı. Vatandaşlar geceyi kurdukları çadırlarda geçirdi. Güneşin doğuşu ile birlikte vatandaşlar göl kenarına akın etti. Leylekleri fotoğraflamak isteyen vatandaşlar uzun uğraşlar verdi. Tekne turu atan misafirler, gölü yakından tanıma fırsatı buldu.

Öte yandan Bursa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, leylek ölümleriyle mücadele açısından en başarılı oldukları köyün Karaoğlan köyü olduğunu belirterek, "Belki de Türkiye'de leylek popilasyonunun en çok olduğu köy burası. Bu köy sadece leylek sahiplerinin fazlalığıyla değil, leylek yuvalarını koruyan da bir köy. 27 aktif yuva var. Elektrik önlemleri alınmadan önce çatıların üzerindeydi. Bir çok köye gittiğinizde çatıların üzerinde yuva yapmalarını önlemek amacıyla dallar görürsünüz. Burada ise çatı üzerinde 25 adet yuva vardı. Ancak elektrik önlemi alınınca çatıların üzerlerindeki leyleklerin bir kısmı onlar için yapılan platformlara geçti. Bütün platformlar dolu. Burası özel önlemlerin de alındığı bir köy. Elektrik direklerinin üzerine şapka giydirildi, tellere fosfor plakalar yerleştirildi.

Bu sistem dünyada yeni yeni var. Bazı Avrupa ülkeleri de bu sistemi kullanıyor. İsveç'ten getirilen bir sistem. Gündüz güneş ışınlarını çekiyor ve gece de parlıyor. Yapılan araştırmaya göre leylekler bunları 400 metreden görebiliyor ve o önlemi aldıktan sonra burada leylek ölümleri oldukça azaltıldı" dedi.

Karaoğlan köyü muhtarı ise, önlemler alındıktan sonra ölümlerin azaldığını, ayrıca insanların da elektriklerin kesilmemesinden dolayı rahatladıklarını söyledi.
Fener alayına katılan binlerce vatandaş, Şevval Sam konserinde ise keyifli dakikalar yaşayarak, gecenin tadını çıkarttı.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2009 Pazar 13:16:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?