6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Liberec ile termal kardeşlik!

TERMAL HEDEF İÇİN 'ÇEK' KARDEŞLİĞİ

Bursa Valiliği öncülüğünde başlatılan 'Termal Şehir' projesi için Çek Cumhuriyeti'ndeki Liberec şehriyle iş birliği yapılması kararı alındı. Bursa'da kaplıca ve hamam kültürü yerine spa ve wellnes merkezlerini kurmak istediklerini belirten Vali Şahabettin Harput, "İki şehir arasında kardeşlik kararı alarak Bursa'nın termal konusunda hedefine ulaşmasını sağlayacağız" dedi.

Vali Şahabettin Harput, İl Genel Başkanı Nurettin Avcı ve BTSO Üyesi Dr. Mustafa Esgin ile birlikte iş birliği görüşmesi için Çek Cumhuriyeti'nde incelemelerde bulundular. Heykel Valilik binasında izlenimlerini paylaşan Harput, termal turizm konusunda önemli başarılara imza atan işletmecilerden bilgi aldıklarını dile getirdi.

 

LİBEREC ŞEHRİYLE 'TERMAL' KARDEŞLİK

Otomotiv, tekstil ve makine sanayisinin geliştiği Liberec ile Bursa'nın kardeş şehir olması için mutabakata vardıklarını ifade eden Harput, "Liberec, üst düzey ileri teknolojiye sahip. Tekstil ve makine otomotiv alanında ciddi atılımlar yaptılar. Yaptığımız incelemelerden sonra Bursa ve Liberec arasında şehircilik, ekonomi ve kültürel başta olmak üzere çok yönlü ilişkiler kurmak için karar alındı. Onları Bursa'ya davet ettik. Yakın bir zamanda heyet Bursa'ya gelerek kardeş şehir olmak için imza atacak. Liberec'te çok önemli termal merkezler var. Buradaki tesislerin benzerlerinin Bursa'da yapılması lazım. Çek Cumhuriyeti'nde 2 asırdır bu termal sistemin faaliyette olduğunu öğrendik. Merkezler tek bir yere bağlı. Bunlar bizi çok etkiledi" şeklinde konuştu.

 

TERMAL KÜLTÜR ANLAYIŞI DEĞİŞECEK

Bursa'da termal turizmin sadece kaplıca ve hamam kültüründen ibaret olduğunun altını çizen Harput, "Hamam ve kaplıca kültüründen ziyade spa ve wellness sistemini Bursa'da başlatmalıyız. Çek Cumhuriyeti bu konuda çok iyi çalışmalar yapıyor. 6-8 derecede termal hizmet veriyorlar. Önemli olan su içerisindeki mineralleri tespit edebilmek. Hangi merkez hangi hastalığa iyi geliyor. Bunların hepsini belirlemişler. Ayrıca internet ortamında duyurarak insanları da istedikleri merkezlere yönlendiriyorlar" ifadelerini kullandı.

Çek Cumhuriyeti'ndeki termal merkezlerin tarihi dokuyla bütünleştirilerek cazibe kazandırıldığını anlatan Harput, Bursa'da Çelikpalas ve Muradiye hattının paket termal projesi olarak restore edilmesini hedeflediklerini kaydetti. Bursa'nın tarihi dokusunu termal nimetlerle zenginleştirmeyi istediklerini kaydeden Harput, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Çek Cumhuriyeti'nden çok yararlı intibalarla döndük. Oradaki yetkilileri Bursa'ya davet ederek uluslararası bir termal kongresi düzenleme isteğimizi ilettik. Onlar da bunu kabul etti. Hanlar bölgesinin öncelikle çevresel dokusunun restorasyon projesinin tamamlanmasını istiyoruz. Ayrıca Çelikpalas'tan Muradiye'ye kadar olan ve Osmanlı'nın en canlı yaşadığı bölgeyi paket proje ile ele almayı hedefliyoruz. Burasının restore edilmesi termal turizme de katkı sağlayacaktır"

 

TERMAL OKULLARIN KURULMASI İÇİN ÇALIŞMA

Çek Cumhuriyeti'nde termal okulları olduğunu anlatan Harput, "Bursa'da termal eğitim konusunda meslek lisesi ve yüksek okullarda çalışma başlatmak için karar aldık. Termal dersler vererek, termal tesislerin eğitim alt yapısını sağlam temellere dayandıracağız. Termal tesisler için eğitim çok önemli" dedi.

Vali Harput, Dağyenice'deki termal kompleks için ünlü otel şirketleriyle görüştüklerini ifade ederek, "Bu proje Bursa için önemli. Bunun için çeşitli görüşmeler yaptık. Bursa'nın termal hedefi için özel bir yeri olan Dağyenice projesinin en kısa sürede hayata geçmesi için çalışıyoruz" diye konuştu.

TERMAL HEDEF İÇİN 'ÇEK' KARDEŞLİĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 16:52:05
Güncelleme :12 Ekim 2010 Salı 17:12:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?