4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Lodos 66 kişiyi zehirledi

Bursa'da lodos sebebiyle kömür sobalarından sızan karbonmonoksit gazı, 66 kişinin zehirlenmesine sebep oldu. Ulus Mahallesi'nde zehirlenen 2 yaşındaki çocuk, ağlayınca 4 kişilik ailesini ölümden kurtardı.

Bursa'da, yapılan uyarılara rağmen zehirlenmeler sürüyor. Dün gece başlayan ve sabah saatlerinde etkili olan lodos, kentte onlarca kişinin sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmelerine sebep oldu. Hastane acil servisleri, gelen zehirlenme vakalarıyla dolup taştı.

Ulus Mahallesi Özdilek Caddesi'nde ikamet eden Burhan ve Aysun Sidal çiftinin 2 yaşındaki çocukları Zekeriya Yahya Sidan, ağlayarak ailesini ölümden kurtardı. Bebeğinin ağlama sesi üzerine uyanan baba Burhan Sidal (35) zehirlendiklerini fark etti. Pazarcılık yapan baba, eşi Aysun (30), 8 yaşındaki oğlu Yusuf ve kendilerini ölümden kurtaran 2 yaşındaki minik oğlu ile birlikte Yüksek İhtisas Hastanesi'nde müşahede altına alındı.

2 yaşındaki çocuğunun ağlaması üzerine ölümden döndüklerini söyleyen baba Burhan Sidal, "Gece saat 02.30 sıralarında oğlum Zekeriya ağlayarak bizi uyandırdı. "Susar" diye başta kulak asmak istemedik. Fakat ağlaması daha da artınca kalktım. Eşim baygın haldeydi. 'Kendimi çok kötü hissediyorum. Zehirlendim' deyince hemen yoğurt almaya gittim. Benim de başım dönmeye başlayınca ailece zehirlendiğimizi fark ettik. Hemen hastaneye geldik" dedi.

Sağlık Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, karbonmonoksit zehirlenmesinden toplam 66 kişi hastanelik oldu. Bunlardan 27'si ayakta tedavi edilirken, 38 kişi de müşahede altına alındı. Durumu ciddiyetini koruyan bir hasta ise yoğun bakıma alındı. 112 Acil Servis'e yapılan başvurulardan 9'una ambulans gönderilirken, 23 ayrı vakaya müdahale edildi.

Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ne 30, Yüksek İhtisas Hastanesi'ne 9, Bursa Devlet Hastanesi'ne 3, Çekirge Devlet Hastanesi'ne 8, Dörtçelik Çocuk Hastanesi'ne 1, İnegöl Devlet Hastanesi'ne 11, Orhangazi Devlet hastanesi'ne 3, Yenişehir Devlet Hastanesi'ne ise 1 olmak üzere toplam 66 başvuru yapıldı.

Yollarda kaldırdığı toz bulutları ile vatandaşların yürümesini engelleyen lodos, savurduğu çöplerle de yine şehirde hayatı olumsuz etkiliyor. Saatteki hızı 40 kilometrenin üzerine çıkan lodos, Uludağ'da ise kuvvetli fırtına şeklinde görüldü. Öğle saatlerinde yerini yağmura bırakması beklenen lodosun, salı ve çarşamba günleri de kentte etkili olacağı belirtildi.

Öğleye kadar etkili olarak esmesi beklenen lodosunun ardından gelecek hafif yağmurlu hava ile birlikte kentte yarın hava parçalı ve az bulutlu olacak. Çarşamba günü ise Bursa'yı yeni bir yağışlı hava etkisi altına alacak. Soba zehirlenmelerinin en çok yaşandığı illerin başında gelen Bursa'da lodostan dolayı vatandaşların dikkatli olması istendi.

Havaların sıcak gittiğini, bu nedenle gerekirse soba yakılmamasını isteyen yetkililer, soba zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu. Lodosun da etkisiyle sıcak bir havanın hakim olduğu Bursa'da, en düşük ve en yüksek sıcaklık değerleri 10 ila 18 derece arasında değişiyor.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2009 Pazartesi 12:26:33
Güncelleme :26 Ocak 2009 Pazartesi 12:31:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?