7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Lojistik sektörü büyüyor

Loder Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Atilla Yıldıztekin, lojistik sektörünün yatırım yapmak isteyenler için bulunmaz bir fırsat olduğunu belirterek, potansiyel cirosu 60 milyar dolar olan sektörde en büyük firmanın bile toplam cirodan sadece yüzde 2 civarında pay alabildiğini söyledi. 

BUSİAD Evi'nde Bursa Birlik tarafından düzenlenen toplantıda lojistik sektörünün geleceği masaya yatırıldı. Bursa Birlik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Coşkunkan, yılda 6 milyondan fazla yol kat ederek 300 bin ton taşıma yaptıklarını anlatarak, "Bursa Birlik, 1955 yılında Bursa-İstanbul arasında kamyon seferleri yapan ilk firma olarak ambarcılık faaliyetlerine başladı. 1960'larda Bursa Uludağ teleferik hattı kablo nakliyesini başarıyla yerine getirdi. 1995 yılında kuruluş bünyesine yurt genelinde dağıtım yapan BBA Lojistik şirketi katıldı. Hizmetlerimiz yurtiçi taşımacılık, uluslararası taşımacılık, depolama ve diğer hizmetler gibi geniş alanı kapsamaktadır. Yunanistan, İtalya, İsviçre, Belçika, İspanya gibi birçok ülkeye taşımacılık hizmeti veriyoruz. Amacımız, müşterilerimize en iyi iyi hizmeti verebilmek" dedi. 

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Loder Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Atilla Yıldıztekin ise sadece nakliyenin veya depolamanın lojistik olmadığını, birbirine değen en az üç tedarik zinciri operasyonunun kontrol altında yerine getirilmesiyle lojistiğin yapılmış olabileceğini dile getirdi. 20. yüzyılda Amerika'da yapılan bir araştırmada, 21. yüzyılda 3 sektörün gelişeceği ve bunların arasında da lojistiğin bulunduğunu ifade eden Yıldıztekin, "Lojistiğin 2007 yılında toplam cirosu 480 milyar dolardı. Sektörün potansiyel cirosu ise 60 milyar dolar. Sektör firmalarının cirosu ise ancak yüzde 2 pay ile 10-12 milyar dolar. Potansiyel cironun sadece yüzde 25'i pazar haline gelmiş. Beklenen milli potansiyel ciro ise 40 milyar dolar civarında. Bu yüzden lojistik sektörü yatırım yapmak isteyenler için bulunmaz bir fırsattır" diye konuştu. 

Ekonomik gelişmenin, küreselleşmenin, düşük faiz oranlarının ve dengeli gelir dağılımının potansiyel ciroyu arttırdığını açıklayan Yıldıztekin, maliyet düşüklüğünün, ulaşım kanallarında olmanın, ucuz iş gücünün, teşvik uygulamalarının da sektörün güçlü yönleri olduğunu bildirdi. Demiryolu ve deniz yolu eksikliğinin, rekabetin, kurumsallaşmamanın, ithalat ve ihracat dengesizliğinin sektörün zayıf yönleri olduğuna dikkat çeken Yıldıztekin, "Hükümetin sektöre olan ilgisi, yatırımları, büyüyen ekonomi, GAP projesi, demiryolu ve deniz yolu geliştirme programları lojistik sektörünün fırsatlarıdır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2008 Çarşamba 10:52:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?