2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Maden suyu kaynakları boşa akıyor

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, içinde yaşadığımız kuraklık günlerinde maden suyunun değerinin daha iyi anlaşılması gerektiğini belirterek, maden suyunun vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri ihtiva ettiğini söyledi. 

Bursa'nın Yenişehir ilçesine gelerek Şişe Cam fabrikasında basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Zeki Karagülle, sıcak günlerde daha fazla mineralli su tüketilmesi gerektiğini belirtti. "Sokağa çıkılamayan aşırı yaz sıcaklarında, buzdolabımızda mutlaka yedek mineralli su desteği olmalı ve bol bol içilmelidir" diyen Karagülle, mineralli suyun sindirimi kolaylaştırdığını, açlığı bastırdığını, yemek öncesi veya yemek sırasında içilen bir bardak mineralli suyun hızlı bir doygunluk sağlayacağını söyledi. Her gün içilen maden suyunun sağlıklı olmayı ve sağlığı korumayı sağladığını belirten Karagülle, maden suyunun yararlarını şöyle sıraladı: "Maden suyu kadınların kalsiyum almaları açısından çok önemlidir. Sportif aktivitelerde terleme ile oluşan su ve mineral kaybını karşılar. Büyüme çağında ve yaşlılıkta artan mineral ihtiyacını karşılar, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Mineralli su bir bakıma ucuz bir güzellik iksiridir; İçilen mineralli su yalnızca cilt için gerekli olan suyu sağlamakla kalmayacak, cilt fizyolojisini de destekleyerek gergin ve pürüzsüz bir cilt garantisi olacaktır. Mineralli su içildiği sürece cilt pörsük, yorgun ve solgun görünmeyecektir. Diğer yandan mineralli su sadece içildiğinde değil, aynı zamanda dıştan sürüldüğünde, serpildiğinde, püskürtüldüğünde de cildi canlandırır ve gençleştirir. Maden suyu cildin gerekli olan su ve mineral ihtiyacını karşılayarak cilde gergin, pürüzsüz ve canlı bir görünüm sağlar. Çünkü küçük kan damarlarını ve cilt kan dolaşımını uyarır. Bunun için CO2'li mineralli suyu bir parça pamuğa emdirip yüz ve boyna serpiştirerek, birkaç dakika içinde cildin taze ve canlı bir görünüm alması sağlanabilir. Mide, böbrek ve bağırsakların fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur. Mutfakta hamur işi, kızartma ve yiyeceklerin hazırlanmasında sağlıklı bir karışım, ideal bir tat oluşturur." Karagülle, mineralli suların, içerdikleri kalsiyum oranı açısından vücut için çok faydalı olduğunu söyledi. Özellikle kadınlara, osteoporozun önlenmesi ve tedavisi açısından bol madensuyu içmelerini tavsiye eden Karagülle, mineralli suların kemik ve dişlerin büyümesinde de çok yararlı olduğunu kaydederek,
"Maden suyu, kalsiyum, sodyum, magnezyum mineralleri içerdiği için mide, böbrek ve bağırsakların fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine yardımcı oluyor. Avrupalılar normal su yerine maden suyu içiyor. Ülkemizde 225 adet normal mineralli su kaynağının bulunmasına rağmen bu kaynaklardan çıkan suyun sadece 24'ü şişeleniyor. Bu kaynaklarından çıkan günlük 63 milyon litre doğal mineralli suyun 630 bin litresi değerlendirilebiliyor. Türkiye'de şifalı 325 termal su, 225 maden suyu ve 75 içmece grubu bulunuyor." diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2007 Cuma 16:50:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?