6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Mahalle ayağa kalktı

SANDUKALARI MEZAR ZANNETTİLER

Bursa'da bir aşevinde bulunan ve çöpe atılmaktan son anda kurtarılan Üftade Hazretleri'nin sandukalarını mezar zanneden bazı kişiler mahalle sakinlerini ayağa kaldırdı. Vatandaşlar ise, aşevi hakkında dedikodu çıkaran şahısların izini sürmeye başladı.

Ariflerin Sultanı ve Bursa'nın kutbu olarak nitelendirilen Hz. Üftade ve onun soyundan gelenler için yüzyıllar önce yapılan 19 sandukanın çöpe atılmasından son anda kurtaran aşevi çalışanları, mahalleye dedikodu salan kimliği belirsiz kişilerin izini sürüyor. Aşevi bahçesinde özel bir bölme içersinde bulunan sandukaları mezar zanneden kişiler, "Bu sandukaların içinde insan var. Mahalle sakinleri korkuyor" iddiası ile bazı siyasilere haber verdi.

Bazı siyasilerin ise iddiaları araştırmadan bazı yayın organlarına olumsuz yönde röportajlar vermesi, Yunuseli Mahallesi sakinlerini rahatsız etti.

Mahallelerine yapılan aşevinin çok faydalı olduğunu ifade eden 18 yıllık Yunuseli esnafı Engin Demir, aşevi ile ilgili çıkan dedikodulardan son derece rahatsızlık duyduklarını söyledi. Mahalleye yapılan aşevi sayesinde hem muhtaç insanlara yardım yapıldığını hem de rahat bir şekilde ibadet yaptıklarını söyleyen Demir, "Aşevi ilk yapıldığında, burasının ne olduğunu bilmiyorduk. Daha sonra gelip gördüğümüzde buradaki ilgiden çok memnun kaldık. Ben, eşim ve çocuklarım her akşam gelip ibadetimizi yapıyoruz. Mahalle sakinlerimiz de aşevinin yapılmasından son derece mutlu" dedi.

45 yıldır Yunuseli Mahallesi'nde oturduğunu söyleyen Ali Rıza Özçelik ise, aşevinin bulunduğu bölgenin daha önce boş bir arsa olduğunu söyleyerek, "Daha önce mahallede hırsızlık yapanlar buraya saklanıyorlardı. Burası yapıldıktan sonra mahalledeki hırsızlık olayları da azaldı. Ancak burasının olumsuz bir şekilde anılması mahalleli olarak bizi de rahatsız etti. Demek ki aşevinin fakir fukaraya yardım etmesini istemiyorlar" diye konuştu

300 yıllık tarihe sahip olan HZ. Üftade'nin sandukasını çöpe atılmaktan son anda kurtardıklarını ifade eden aşevi çalışanı Ahmet Kömür, Osmanlı Devleti döneminden kalma sandukaların aşevinde tamir edilerek koruma altına aldıklarını söyledi. Sandukalar için özel bir koruma bölmesi yaptıklarını ifade eden Kömür, "Burasını sembolik bir makam olarak düşünüyoruz. Üftade Hazretleri'nin yeri Bursa'da bellidir. Ancak biz bu sandukaları çöpe atılmak üzere iken aldık. Sandukaları parça parça etmişlerdi. Bazı

vatandaşlar bize, Hazreti Üftade'ye 300 yıllık korumalık yapan sandukaların eskidiğini ve çöpe atılacağını söyledi. Biz de sandukaları getirerek, bizim için manevi bir değere sahip olan bu sandukaları büyük bir titizlikle tamir etmeye başladık. Hz. Üftade'nin sandukasında Osmanlı döneminde yapılan dökme parçalara rastladık ve şaşırdık. Tarihimizin vazgeçilmez evliyalarından olan Hz. Üftade'nin sandukalarına sahip çıkmanın gururunu yaşarken, bazı kişiler dışarıdan gördükleri bu sandukaları mezar zannetmiş.

Hatta bazı kişiler, 'Acaba bu sandukaların içinde insanlar mı var' diyerek dedikodu yaymaya başlamış. Bizim burada bir tek amacımız var, oda insanlara yardım etmek. Bizim kapımız herkese açıktır. İster Müslüman ister Hıristiyan olsun fark etmez. Gelmek isteyene gel diyoruz. Hakkımızda dedikodu çıkaran kişilerin de gelip buırasını görmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Her gece aşevinde iftarlarını açarak sahur yapan mahalleli, burada namazlarını kılıp ibadet ediyor. Kendi imkanları dahilinde günde 250 aileye yemek ve gıda yardımı yapan aşevinden, hiçbir ayrım yapılmadan herkes faydalanabiliyor. Yardıma muhtaç olan vatandaşlar için yapılan aşevinde, yolda kalan kimsesiz insanlar için bir de yatakhane yapılmış.

SANDUKALARI MEZAR ZANNETTİLER
İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2010 Pazar 14:07:05
Güncelleme :29 Ağustos 2010 Pazar 17:07:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?