1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Mali polisten senet uyarısı

Senet düzenlerken vatandaşlara 'dikkatli olun' uyarısında bulunan mali polis, imzalı verilen boş senetlerin kötü niyetli kişiler tarafından yüksek rakamlarla doldurulabileceğine dikkat çekiyor. 

Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü, vatandaşların senet düzenlerken almaları gereken tedbirleri açıkladı. Mali polis, boş senetlerin çok baş ağrıtabileceğini hatırlatarak, şu uyarılarda bulunuyor:
"Verilen senetlerin bir fotokopisini muhafaza edin. Tamamen pul üzerine denk gelecek şekilde imza atmayın. (İmzanızı pul üzerinden belge üzerine taşırın.) İmzalı boş senet vermeyin. Doldururken hem rakamla hem de yazıyla değer gösteren bölümleri doldurun. 

Senet muhtevasındaki yazıları mümkünse borçluya yazdırın. Ödediğiniz senetlerin üzerine şerh düşüp, tahrif etmeden saklayın"

TANIMADIĞINIZ KİŞİLERDEN CİRO YOLUYLA SENET ALMAYIN 

Borcunu ödeyen kişinin aldığı senetteki imzaların kendisine ait olup olmadığının kontrol edilmesinin yararlı olacağını kaydeden Emniyet yetkilileri, vatandaşlara tanımadığı kişilerden ciro yoluyla senet almamalarını tavsiye ediyor. 

Mali Polis, bir çok mağazada taksitli alışveriş imkanı olduğunu, bu mağazalardan taksit kart alabilmek için taksitli borç senedi düzenlendiğini hatırlatarak, "Bu amaçla düzenlenen sözleşme formunun bir bölümü senet niteliğinde olup düzenleme esnasında meblağ kısmı boş bırakılmak suretiyle sadece imza atılmaktadır. 

Bu tür belgelere imza atıldığı takdirde taksitli alışveriş senedindeki meblağ kısmı doldurulmalıdır. Borç bittikten sonra bu sözleşme tekrar alınmalıdır. Taksit ödediğimize dair bilgisayar çıktıları onaylanmadığı taktirde hiçbir hükmü yoktur. En geçerli imza ad ve soyadın birlikte veya bunlardan birisinin yazılmak suretiyle atılan imzadır. 

İmza; kişinin kimliğini simgeleyen, kişinin kendine özgü bir takım özelliklerini ihtiva eden özel bir işarettir. Bir belgedeki yazılı metin altında atılan imza, o metindeki hususların kabulü anlamına gelir. 

İnkar edildiğinde ise, uzman incelemesine tabi tutulması ve dolayısıyla adına atılı şahıs elinden çıkıp çıkmadığının tespiti gerekir. Bunun nedeni her türlü şekil ve çizgilerin imza olarak kabul oluşturacağı kaçınılmaz bir gerçektir" dediler.
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2006 Çarşamba 11:47:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?