3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Mallarınız gümrükten geri dönmesin

MALLARINIZ GÜMRÜKTEN GERİ DÖNMESİN

Bursa'dan Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapan firmalar, mallarının gümrükten geri dönmemesi için Reach ve CLP tüzüğü hakkında bilgilendirildi.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) bünyesindeki ihracatçı firmalara Reach ve CLP tüzüğü hakkında seminer verildi. DOSABSİAD ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Reach ve CLP Yardım Masası iş birliği ile gerçekleştirilen seminere çok sayıda firma temsilcisi katıldı.

İMMİB Reach Şubesi Uzmanı İmdat Öner ve İMMİB CLP Şubesi Uzmanı Mutlu Demirkan, firmaların değişen tüzükleri bir an evvel uygulayarak ihracat işlemlerini bu bilgiler doğrultusunda yapmaları gerektiğini söyledi.

Öner, firmaların ihracat mallarında gerekli güncellemeleri mutlaka yapmaları gerektiğini, aksi takdirde AB'ye ihraç edilecek malların gümrükteki evrak kontrollerinde problem çıkıp malların geri dönebileceğini vurguladı.

AB'ye her türlü eşya ihracatı yapan ya da ihracata yönelik tedarik hizmeti veren tüm firmaların Reach tüzüğü kapsamında uyması gereken şartları hatırlatan Öner, "Bilhassa AB pazarına eşya tedarik eden firmalar, kendi tedarikçilerini de sorgulayarak, ürünlerin ambalajları da dahil olmak üzere, Avrupa Kimyasallar Ajansı tarafından yayımlanan aday listede yer alan bu maddeleri kullanıp kullanmadıklarını tespit etmek durumundadır. Aday listede yer alan bir maddeyi ürettikleri eşyaların içinde ağırlıkça yüzde 0.1'den fazla kullanan eşya ihraç eden firmaların müşterilerinin talep etmesi halinde en geç 45 gün zarfında müşterilerine eşyalarındaki SVHC maddeleri hakkında bilgi vermeleri gerekmektedir" dedi.

Mutlu Demirkan ise, AB'ye ihracat yapan firmaların dikkat etmesi gereken bir diğer konunun da CLP tüzüğü olduğunu, bu iki tüzüğün içeriğinin sıkı takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

MALLARINIZ GÜMRÜKTEN GERİ DÖNMESİN
İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2009 Cumartesi 09:41:05
Güncelleme :21 Kasım 2009 Cumartesi 11:25:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?