2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Manaki Kardeşler İpek Yolu'nda

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İpek Yolu Film Festivali, bir yandan vizyona girecek olan filmlerin galalarına ev sahipliği yaparken, diğer taraftan hem dünya sinema klasiklerini, hem de ilk Türk filmlerini sinemaseverlerle buluşturuyor. 

Sinema tarihçileri tarafından 'İlk Türk filmleri' olarak tanımlanan Osmanlı Dönemi'nin son dönemine ışık tutan önemli bir belge niteliği taşıyan Manaki Kardeşler'in aralarında "Osmanlı Sultanı V. Mehmet Reşat'ın Manastır ve Selanik Ziyaretleri", "Türk Süvari Alayı'nın Manastır'a Girişi", "Ziraat Fakültesi'ndeki Türk Profesör", "Türk Topçu Birliği'nin Manastır'a Girişi" ve "Jön Türklerin Meşrutiyet Üzerine Konuşmaları" adlı filmler piyanist Alper Maral'ın piyanosu eşliğinde Tayyare Kültür Merkezi'nde sahnelendi. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, gösterime katılan Makedonya Kültür Bakanlığı Temsilcisi Snezana Ivanova Kitanova, Makedonya Kültürel Mirası Koruma Vakfı Yöneticisi Mimi Giorgoska ve Makedonya Manaki Film Festivali Organizatörü Snezana Stojanoska'na günün anısına birer plaket verdi. 

Makedonya Kültür Bakanlığı, Makedonya Sinematek, Makedonya Kültürel Mirası Koruma Ofisi'nin ve Sinematürk Dergisi'nin katkılarıyla gerçekleştirilen özel etkinlik kapsamında Manaki Kardeşler'in piyanist Alper Maral'ın piyanosu eşliğindeki sahnelenen filmlerinin yanı sıra "Manaki Kardeşler Arşiv Sergisi" de büyük ilgi gördü. 

Bu arada İpek Yolu Film Festivali'nin açılış filmi "Selvi Boylum, Al Yazmalım"ın yönetmeni "Atıf Yılmaz'a Saygı" sergisi de Tayyare Kültür Merkezi'nde izlenime sunuldu. Koleksiyoncu Vadullah Taş'ın usta yönetmen Atıf Yılmaz'ın filmografisinde önemli yer tutan afişlerin yer aldığı "Kadın Sinema Sanatçılarımız" sergisinde ise Bedia Muvahhit, Türkan Şoray, Cahide Sonku, Filiz Akın, Sevda Ferdağ, Nebahat Çehre, Sezer Sezin, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Müjde Ar, Hülya Avşar ve birçok kadın sinema oyuncusunun fotoğrafları yer alıyor.
Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali kapsamında açılacak bu iki sergi 17 Aralık Pazar gününe kadar Tayyare Kültür Merkezi'nde gezilebilecek. 
İHA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2006 Cumartesi 11:45:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?