4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

'Mardin'e geri dönebiliriz'

Çelebi ailesi fertleri arasındaki uyuşmazlık neticesi katliam yaşanan Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünden 20 yıl önce Bursa'ya göç eden yaklaşık 100 aile, yıllarca ekip biçtikleri topraklarının adil bir kadastro ile kendilerine verilmesi halinde tekrar köylerine dönüp tarım yapabileceklerini söyledi.

Çelebi ailesinin bölgede korucu aile olarak tercih edilmesinin ardından ortaya çıkan huzursuzluklar ile birçok ailenin peyder pey göç etmek mecburiyetinde kaldığını, geçen yıl ve daha önce yapılan kadastro çalışmalarında da kendilerine ait Osmanlı tapulu arazilerini alamadıklarını anlatan Akbaş, Akyüz, Altaş ailesine mensup Mardinliler, cevizlikler ile bağlarının yeniden tarım yapılabilecek hale getirilebileceğini söyledi.

Bilge isminin boş olmadığını, bu topraklarda yetişen yüzlerce kişinin öğretmen, mühendis gibi görevlerle devlete hizmet verdiğini anlatan Akbaş, Akyüz ve Altaş ailesi fertleri, "Bizler Bursa, Diyarbakır, Mersin, İzmir, Ankara, İstanbul gibi şehirlerde yaşıyoruz. Dedelerimizden kalan yüzlerce dekarlık topraklar Osmanlı'ya ait tapularla bizimdi. Yıllarca önce ve 2008'de yapılan kadastro çalışmalarında muhtarlığa bir etkimiz olmadığından bizim yerlerimiz başkalarına gitti veya devlette kaldı. Ancak bu bölge çok verimli arazilerin olduğu yerlerdir. Cevizliklerimiz, meyve bahçelerimiz ve bağlarımız vardı.

Şimdi bazı aile fertlerimiz devlet hizmetinden emekli oldular. Bu kişiler yaz aylarında köye gidip bu toprakların işlenmesine öncülük edebilir. Biz uzun yıllardır korucularla tatsız hadiselerden dolayı köyümüze gitmiyorduk. Ancak şu anda köyde korucu olarak bulunanlar ile bir husumetimiz olduğu anlaşılmasın. Çelebi ailesi ile kız alıp vermişliğimiz, akrabalıklarımız var. Onlarla bir arada yaşadık. Çelebi ailesi ile köyümüzde birlikte yaşadık. Ancak bölgede bizim uzun yıllar işlediğimiz dedelerimizden kalan toprakların adil bir şekilde dağıtılması halinde bu tarım alanları yeniden hayat bulur" diye konuştu.

Böyle bir katliamı yapılan haksızlıkların neticesi olarak değerlendiren bazı aile fertleri, "Bu topraklar Seyyit Abdülkadir Geylani Hazretleri'nin ziyaret ettikleri, Şeyh Şehmuz'un bulunduğu bereketli topraklardır. Biz burada hakkaniyetle hareket edilmesi halinde bol bereketli günlerin yakın olduğunu düşünüyoruz. Bizim köyümüz 20 yıl önce 80 hane idi. Bu hanelerde babalar ve çok çocukları ile bugünün 5-6 ailesi kalırdı. Katliamda sonra görüntüleri çekilen köy yeni yerlerdir. Esas köy, cami ve okulun bulunduğu şu andaki boş alanlardaydı. Burada onlarca taş ev vardı. Bu evlerin hepsi yıkılmış.

Sadece evler yıkılmakla kalmamış, buradaki taşlar da ortadan kaldırılmış. Sadece cami ve okul yıkılmamış. Esas köy bu alandaydı. Çekim yapılan yerler yeni yapılaşmanın olduğu bölgelerdir. Bazı televizyoncular yıllar önce gelip bu köyde çekimler yapmıştı. O görüntüler bulunabilir. Bölgenin eski sahipleri, yeniden bölgeye gelirse daha verimli, bereketli bir dönem yaşanır. Kimliklerimizde Bilge köy yazıyor. Ancak uzun yıllardır köyümüze gitmiyoruz. Şimdi bu topraklarda adalet ile hareket edilirse güzel günler geri gelir" açıklamasını yaptı.

Bilge köyünden olup da yaşları 20 civarında olanlar ise köylerini hatırlamıyor. Bursa'da kimisi tahsilli olarak güzel işlerde çalışıyor, kimisi sanatkar olarak fayans döşüyor, kimisi de minibüs ve otobüs işletmeciliği yapıyor. Hepsi de devletine isyan etmeden yapılan bazı ufak hataların düzeltilmesi ile Mardin Mazıdağı Bilge köyünde eski günlerdeki bereketli günlerin geri gelebileceğini düşünüyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 11:36:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hüseyn IP: 88.245.215.xxx Tarih : 12.05.2009 23:52:43

inşaallah..nerde o günler...keşke hepsi dönseler....