3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Marmarabirlik TRT GAP'ta

ZEYTİNCİLİK TRT GAP'TA...

Marmarabirlik entegre tesislerinde çekilen ve TRT GAP kanalında canlı yayınlanan “Bu Toprağın Sesi” programında konuşan Marmarabirlik Başkanı Refi Taviloğlu, zeytin üreticisinin sıkıntılarını dile getirip, sektörü bekleyen tehlikelere dikkat çekti.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, taze ürün zeytin alım fiyatının erkenden açıklanmasının mahzuruna işaret ederek, “Yurdun her yerinde Gemlik çeşidi sofralık siyah zeytin üretilirken, üstelik bölge dışında maliyetler daha düşükken, Marmarabirlik avans fiyat açıklamak zorundadır. Zaten kooperatifçiliğin gereği de budur” dedi.

TRT’de 19 yıldır yayınlanan “Bu Toprağın Sesi” programının dünkü bölümü, Marmarabirlik Entegre Tesisleri’nden naklen gerçekleştirildi. Yapım ve yönetimini Nesli Güler Aşık’ın, sunuculuğunu da Özdil’in üstlendiği programın konukları ise Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Kumral oldu.

Programda ilk söz Marmarabirlik Başkanı Taviloğlu’ndaydı. Başkan Taviloğlu, içe dönük üretim planlaması eksikliğinden, yurdun her yerine teşvikle Gemlik çeşidi fidan dikilmesinin doğurduğu olumsuzluklardan söz etti. Yurt genelinde yerel çeşitlerin göz ardı edildiğini, tek düze sofralık üretimine ağırlık verildiğine dikkat çeken Taviloğlu, “Marmarabirlik zeytincilik sektöründe önemli yeri olan, üretici için önemli bir dayanakBu kadar beklentinin karşılığını verebilmek için Marmarabirlik’in güçlü olması gerekiyor. Bunun için de Marmarabirlik tavizsiz olmak zorunda. Güçlü bir markaya sahibiz. Marmarabirlik pazarda yer bulabilmekte, yurt dışında payını artırmaktadır. Handikapımız üretimdeki kontrolsüz artış. Oysa pazar payımız aynı oranda artmıyor. Büyük üretici ülkeler uluslararası pazarları neredeyse parsellemiş durumd Özellikle İspanya, İtalya ve Yunanistan. Bu ülkelerin turşu tipi zeytinin pazar payı yüksek. Damaklar da buna alışmış durumda. Batıdaki damak tadına hitap etmemiz lazım ihracatta var olabilmeniz için. Ancak Güney Marmara Bölgesi’nin ürünü sofralık siyah naturel zeytin tamamen butik ürün. Bizim dışımızda böyle üretim yapan yok. Dolayısıyla pazarlayan da yok. Bu ürünü bir ülkede tutundurabilmek için, reklam yapmak, tadım yaptırmak, fiyatta da toleranslı olmak gerek. Bunun dışında bir şansımız yok.”

“ÜRETİCİ DOĞRUDAN DESTEKLENMELİ”

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Taviloğlu, Fındık Tanıtım Grubu’nun gazetelere verdiği ilandan da söz etti, ürün fiyatlarının arz ve talebe göre belirlenmesi halinde, üreticinin doğrudan desteklenmesi gerektiğini söyledi. Bunun yapılmaması halinde birliklerin kan kaybetmeye devam edeceğini belirten Taviloğlu, üreticinin yeni ürün fiyat beklentisiyle ilgili de şöyle konuştu:

“Bölgede tahmin edilen rekolte 120 bin ton civarında. Marmarabirlik’in fiziki imkanlarını zorlayarak alabileceği miktar 40 bin ton civarında. Yani üretimin yüzde 30’u. Yüzde 100’ü kontrol edemezsiniz. Yüzde 30’unu tüccar alır, geri kalanı üretici kabına koyar. Son yıllarda bölge tüccarı elini eteğini çekti piyasadan. Her yer Gemlik çeşidi zeytin dolu olduğu için başka bölgelerden çok daha uygun fiyata ürün alabiliyor tüccar. Bu nedenle baştan bir fiyat vermek çok iyimser, fakat bir o kadar da tehlikeli. Kurtaramazsınız. Marmarabirlik avans fiyat uygulaması yapmak zorundadır. Kooperatifçiliğin temeli de budur zaten.”

Bölgedeki zeytin üretim maliyetleri yüksek olduğuna vurgu yapan Taviloğlu, “Ağaç başına verim düşük. Diğer bölgelerde 40-50 kilolar konuşulurken bizde 12-13 kilo. Bu verimlilikle zeytin üreticisinin mutlu olması mümkün değil.. Gençleştirme desteği verilmesi lazım” diye konuştu.

Program konuklarından Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı da tarımsal üretim planlaması olmamasından yakındı. Diğer ürünlerden beklediğini bulamayan üreticinin zeytine yöneldiğini ifade eden Sarı, “Üreticilerimiz son 10 yıldır zor durumda. Üretici borcunu borçla kapatmaya çalışıyor” dedi.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Kumral da, programa katılan üreticilerin, zeytinde zirai mücadeleyle ilgili sorularını cevapladı.

ZEYTİNCİLİK TRT GAP'TA...
ZEYTİNCİLİK TRT GAP'TA...
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2009 Çarşamba 13:28:05
Güncelleme :14 Ekim 2009 Çarşamba 17:18:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?