8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Marmarabirlik'in kalite yolculuğu

Türkiye'nin en büyük zeytin üreticisi Marmarabirlik, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi'nin ardından ISO 14001 Çevre ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği yönetim sistem belgelerini de alarak kalitesini belgelemeye devam etti. 

Marmarabirlik'in kalite yolculuğu sürüyor. 2000 yılından bu yana ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi uygulayan, Türkiye'nin en büyük zeytin üreticisi Marmarabirlik, önceki ay ISO-EN 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi'ne sahip oldu. 

Böylece tüketiciye güvenli ürünler sunan Marmarabirlik, son olarak ISO 14001:2004 Çevre ve OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve İş Güvenliği yönetim sistemlerini kurmaya çalışıyor. Bu amaçla yönetim sistemleri danışmanlığı hizmeti veren Sigmacenter tarafından Marmarabirlik yönetim ve denetleme kurullarıyla, bürokratlar, bağlı kooppretiflerin yönetim kurulu üyeleriyle idarecilerine, söz konusu iki sistemle ilgili bilgilendirme yapıldı. Marmarabirlik'te gerçekleştirilen toplantının açılışını Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu yaptı. Taviloğlu, iki yönetim sistemiyle elde edilecek kazanımları sıralayarıak, "Başlattığımız modernizasyon ve yüksek standartlara ulaşma, buna paralel olarak sürekli yenilenme ve gelişme hareketimiz ivmesini kaybetmeden sürmektedir. AB yönünde tarımımız ve zeytincilik sektörümüz ile bu kapsama giren tüm faaliyetlerde günümüze dek kaybedilmiş çok değerli zaman diliminde alınması zaruri olan tedbirlerin hala hayata geçirilmemiş olması çok önemli bir handikapımızdır. Bu sebeple önümüzdeki çok kısa intibak sürecinde günümüz itibariyle ikmal edilememiş olan tüm eksiklerimizle adeta her gün ilave edilen yeni standartları acilen gerçekleştirmek zorundayız. Aksi halde ürün ve üretimden başlayarak pazarlama ve çevre konularını içeren tüm faaliyetlerimizin sürdürülmesi tehlikeye girecektir" dedi 

Marmarabirlik Çevre Mühendisi Mehmet Şen'in verdiği kısa bilginin ardından Sigmacenter'dan Yılmaz Ateş, işletmelerde değişimi yönetmek ve yönetim prensipleriyle ilgili sunum yaptı. Rekabet gücünün artırılmasının yüksek kalite ve düşük maliyetle mümkün olduğunu söyleyen Ateş, değişimi gören yöneticilerin kendilerini ve kuruluşlarını hazırlayarak rekabet güçlerini artırdıklarını söyledi. Ateş, değişimin önündeki engelin de alışkanlıklar olduğunu ifade ederek, alışkanlıklardan vazgeçmek istemeyenlerin direncinin de kırılması gerektiğini ifade etti. Ateş, ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi'nin kuruluşları, ürünlerini üretirken veya hizmetlerini sunarken yürüttükleri faaliyetlerin çevresel etkilerini belirlemeye, bunları değerlendirmeye, önemli etkilerini kontrol altına almaya, yasal limitlere uymaya, kirliliği önleyici çalışmalarda bulunmaya ve çevresel performanslarını sürekli iyileştirmeye yönelttiğini dile getirdi. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi'nin (İSG) ise iş güvenliği ile ilgili faaliyetlerin sistematik bir şekilde ele alınıp sürekli iyileştirme yaklaşımı çerçevesinde çözümlenmesi için bir araç olduğunu ifade eden Ateş, "İSG, büyük ya da küçük ölçekli, üretim ya da hizmet sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların çalışanları için güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmalarına yönelik yasal zorunlulukları yerine getirmeye yardımcı olan bir standarttır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 18:32:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?