4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Marmarabirlik'te ödemeler pazartesi

Marmarabirlik, 2008-2009 dönemi ürün bedellerinin kalan son yüzde 20’lik dilimini pazartesi gününden itibaren üreticilerin banka hesaplarına yatıracağını açıkladı.

Yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 29 bin ortağından 37 bin ton sofralık, ezmelik ve yağlık zeytin alan Marmarabirlik, 97 milyon lira değerinde ürün almış ve bu bedelin yüzde 80’ini daha önce ödemişti. Marmarabirlik, pazartesi gününden itibaren üreticilerin banka hesaplarına toplam 156 milyon lira ürün bedeli yatıracak. Böylece üreticinin 2008-2009 dönemi ürün bedellerinin tamamı ödenmiş olacak.
Günde 150 ton zeytin işleyen 29 bin ortaklı Marmarabirlik'in yerel kalkınmada çok önemli model olduğunu anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, “Marmarabirlik'in desteklenmesi gerekir” dedi.
Taviloğlu, KalDer Bursa Şubesi tarafından düzenlenen 7. Kalite ve Başarı Sempozyumu’nun, “Yerel Kalkınma Stratejileri ve İşbirlikleri” başlıklı oturumunda konuştu.

KalDer Bursa Şubesi Başkanı Emin Direkçi’nin moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Taviloğlu, 1954 yılında kurulan Marmarabirlik’in bugünkü ortak sayısının 28 bin 588, üretim kapasitesinin de günlük 150 ton olduğunu söyledi.
Tarımsal üretim kooperatifleri sayesinde üreticilerin kayıt altına alındığını ifade eden Taviloğlu, bu sayede gelirin vergilendirildiğini, üreticinin sosyal güvenlik şemsiyesine kavuştuğunu, sağlıklı veri tabanı oluştuğunu ve planlamanın da sağlıklı yapıldığını anlattı.

Taviloğlu, tarım satış kooperatiflerinin ayrıca, üreticilerin örgütlenme, mesleki ve teknik bilgi birikiminin yükselmesini, istihdamın artmasını sağladığını ifade etti.
Marmarabirlik olarak kaliteye önem verdiklerini ve 4 ayrı kalite yönetim sistemi uyguladıklarını, bununla birlikte çevreyi de düşündüklerini söyleyen Taviloğlu, İznik Kooperatifi depolarındaki zeytin salamura suyunu da arıttıklarını kaydetti. Başkan Taviloğlu şöyle konuştu:

“Marmarabirlik, yaklaşık 29 bin üretici ortağını bölgesinde üretebilir tutan;
Sorunlarını çözmeye çalışan, sorunları her platformda dile getiren;
Sektöründe pek çok yenilik yapan, tarıma dayalı sanayi yatırımlarıyla bölge ekonomisine ve ticaretine katkı sağlayan;
Çevreye, gıda güvenliği ve tüketici sağlığına önem veren, yerelden bölgesel, bölgeden ulusal ve ulusaldan küresel marka olma yolunda ilerleyen;
55 yılda kategorisinin, sektörünün olmazsa olmazı olan ve yerel, bölgesel ve ulusal kalkınmanın en dinamik kuruluşlarından biridir.
Bu nedenle Marmarabirlik, kalkınmada çok önemli bir modeldir. Bu modelin geliştirilmesi için desteklenmesi gerekmektedir.”
Taviloğlu, bir soru üzerine de, Güney Marmara Bölgesi zeytinciliğinin eski, ağaçların yaşlılığı nedeniyle de verimin düşük olduğunu söyledi. Ancak bölgede üretilen Gemlik çeşidi zeytini kendine has özellikleri nedeniyle pahalı olduğunu belirten Taviloğlu, bu nedenle bölge ürününün “butik ürün” olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Taviloğlu ayrıca, Marmarabirlik’in ihracat fiyatı ortalamasının 3,70 dolar iken Türkiye sofralık zeytin ihracatı ortalama fiyatının 1,40 dolar olduğuna da vurgu yaptı.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2009 Cumartesi 19:24:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa aydın IP: 88.245.197.xxx Tarih : 22.07.2009 00:19:09

selamlar syın marmara birlik yönetim kurulu: 2008-2009 ürün bedellerinin avanslardan sonra kalan bölümü ne zaman ödeme yapılacak temmuz ayı içersi denmişti ama hala en ufak bir açıklama yok. ve avans fiyatlardan sonra  ne kadar ilave olacak olmayacaksa da bir yetkili cıkıp bir acıklama yapmasını bekliyoruz saygılarımla