5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Marmarabirlik'te sözleşme sevinci

Marmarabirlik Zeytin Kooperatifi ile Öz Gıda İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi törenle imzalandı.

İzmir yolu üzerindeki Marmarabirlik Tesisleri’nde düzenlenen törene, Öz Gıda İş Sendikası’nın bağlı bulunduğu Hak-İş Sendikası Genel Başkanı Salim Uslu katıldı. Marmarabirlik ile yapılan toplu görüşmelerin hükümet ile yapılan kamu sözleşmelerine da yansımasını umut ettiğini söyleyen Uslu, "Toplu sözleşmeler ekonomik istikrarın katalizörüdür. Hükümetin kamu kesimi sözleşmeleri konusunda ayak sürtmesini anlamamız, kabul etmemiz mümkün değildir. Hükümet ile yaptığımız toplu kamu görüşmeleri halen yüzde 4-5 seviyelerindedir. Geciken adalet, adalet değildir" dedi.

Toplu kamu kesimi görüşmeleri konusunda hükümete çağrıda bulunan Uslu, "350 bin kamu çalışanını ilgilendiren bu görüşmeleri hemen yapın. Çalışanlar daha fazla borçlanmasın. Ekonomideki bu durgunluk iyiye işaret değil. Duran bir ekonomi istikrar değildir. Bu gelecekten umudu kesmek, ülkeyi büyük krizler bekliyor demektir" şeklinde konuştu.

İş yerlerinde endüstriyel demokrasilerin oluşturulmasının çağdaşlaşma adına atılmış çok önemli bir adım olduğunu ifade eden Uslu, "Endüstriyel demokrasi, insan yeteneklerinin buluştuğu kısacası ortak aklın kullanılmasıdır. Bu, firmanın marka oluşumuna katalizör olacaktır. Dara düşüldüğünde ilk olarak işçi çıkarılmasına gidilen bir anlayış, vefakar bir anlayış değildir. Şimdi oturup konuşma, beraber çözüm üretme zamanıdır" dedi.

Çalışanlar ve işsizler için yeni çalışmalar yapmanın gerekli olduğunu belirten Uslu, sözlerine şöyle devam etti:
"Nasıl batan bankalar için fon oluşturuluyorsa, tarım sektörü için de gerekli fon oluşturulmalı ve gereği gibi kullanılmadır. İşsizlik Sigorta Fonu’nda 14 katrilyon para birikmişken, bundan sadece 80 ila 100 bin işsiz yararlanmaktadır. Üstelik verilen destek ise çok cılızdır. Eğer ülkede ’Yarın benim geleceğim ne olacak?’ diye düşünen insanlar varsa, o zaman siz sosyal devlet ilkesini yerine getiremiyorsunuz demektir. Çözülemeyecek mesele yoktur. Yeter ki biz çözüm için akıl birliği içinde olalım."

Hayli stresli bir pazarlık dönemini geride bıraktıklarını ifade eden Marmarabirlik Zeytin Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, "Toplu İş Sözleşmesi’nin her tekrarında girdiğimiz bu stresi önümüzdeki sözleşmede bir daha yaşamamaya ve yaşatmamaya kararlıyım. Her defasında hepimizi tedirgin eden bu uygulamayı daha özgün platformlara taşımayı hedefliyorum. Bugün burada çok önemli bir konuda sizlerden gerçek bir özveri istiyorum. Tüm mesainizde Marmarabirlik ürünlerinin kalitesinden taviz vermemeyi ve hangi işi yaparsak yapalım, ana hedefimizin kalite olduğunu asla unutmalım" diyerek, çalışanlara seslendi.
Marmarabirlik işçileriyle sendika yöneticilerinin hazır bulunduğu törenin ardından, toplu iş sözleşmesi Taviloğlu ile Uslu arasında imzalandı. El sıkışan iki başkan, toplu görüşmelerdeki barıştan yana olan karşılıklı tavırlarından dolayı birbirlerine plaket verdi.

2 yıllığına imzalanan toplu sözleşmeyle, birliğe bağlı 9 işyeriyle müdürlükteki 305 işçiye yüzde 14 zam yapıldı. Buna göre 1 Nisan 2007’ye kadar Marmabirlik işçilerinin en düşüğü brüt 770 milyon, ortalama 1 milyar 100 milyon, en yükseği ise 1 milyar 369 milyon lira ücret alacak. 1 Nisan 2006’dan sonra ise ücretler, yıllık enflasyon oranı ve yüzde 2 refah payı eklenerek yeniden düzenlenecek.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2005 Cumartesi 01:15:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?