4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Mayınlı arazi konusuna SP tepkisi

Saadet Partisi İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Torun, mayından arındırılması düşünülen arazilerin temizliğinin yabancı firmalarca yapılmak istenmesine karşı olduklarını dile getirdi.

Orhangazi Parkı'nda düzenlenen basın açıklamasında konuşan Saadet Partisi İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Torun, “Yalnız Güneydoğu sınırımızda değil, ülkemizin tüm sınır bölgelerindeki mayınların temizlenmesi gerekli. Ancak bu temizleme işleminin yabancı firmalara yaptırılması konusuna Saadet Partisi olarak tepkiliyiz. Zira, ihaleyi alacak olan yabancı şirketlerin kullanımına açılacak arazi, temizlenecek olan 190 bin dönümlük mayınlı araziden ibaret değildir. İlgili kanunun 2. maddesi,’Mevcut mayın alanlarına birleşik olan hazine arazilerinin bu kapsamda yüklenici firmaya devredilmesi’ ibaresi gereği, civar hazine topraklarından oluşan yaklaşık 460 bin dönümlük araziler de ihaleyi alan yabancı firmaların kullanımına açılacaktır. Bu sayede 650 bin dönümlük petrol ve su gibi değerli kaynaklara sahip topraklar, Orta Doğu’da hakimiyet kurmak isteyen egemen güçlere teslim ediecektir" dedi.

Türkiye’nin elindeki imkanların, teknoloji ve yetişmiş insan gücünün bu arazilerdeki mayını temizlemek için yeterli olduğunu belirten Torun, ‘Yine NATO’nun bir kuruluşu olan NAMSA’da bu işi yapabilecek donanıma ve tecrübeye sahiptir. Bu süreç, bize 1 Mart Tezkeresi’ni hatırlatmaktadır. Zira, Sayın Başbakan 1 Mart Tezkeresi sürecinde de yine kendi grubunu kapalı kapılar ardındaki grup toplantılarında ikna etmeye çalışmış ve AK Parti grubundaki milletvekillerinin büyük çoğunluğunun da bu yasa ile ilgili çekinceleri olduğu dikkatlerimizden kaçmamıştır.

Yapılan en azami hesaplamaya göre, bu mayın temizleme işinin maliyeti 500 milyon dolardır. GAP’a 12 milyar dolarlık ilave yatırım imkanı sunabilen hükümet, bu iş için 50 milyon doları bulamadığı ve bütçe disiplinine zarar vereceği gerekçesiyle bu işi yap-işlet-devret modeliyle yaptırmak istediğini belirtmektedir. Kıbrıs’ın bizim elimizden çıkması, İngiliz gemilerinin ikmal ihtiyaçları dolayısıyla adada kendilerine belli süreyle belli haklar verilmesiyle başladı ama sonrasında baktık ki Kıbrıs diye bir yer kalmamış. Ülkemizin toprakları bu şekilde ihale edilirse, kaybedilme riskiyle karşı karşıyadır” şeklinde konuştu.

Saadet Partisi olarak bu konudaki önerilerini vurgulayan Torun, “Sadece Suriye sınırımızdaki değil, tüm sınırlarımızdaki mayınlar temizlenmelidir. Türkiye, bu işi kendi kaynaklarıyla yapmalıdır. Böylece, asgari olarak 500 bin kişiye 3 yıl süreyle istihdam sağlanmış olacaktır. Mayın temizleme işi ile tarımsal faaliyetler, iki ayrı ihale şeklinde düzenlenmelidir. Bu bölgede yaşayan halkın yüzde 87’si topraksızdır. Mayınlar temizlendikten sonra bu mayınlar, hakiki sahiplerine, yoksul ve topraksız vatandaşlarımıza verilmelidir. Yabancıların faaliyetine imkan tanıyacak ayrıcalıklar, güvenlik açısından ciddi endişelere sebep olacaktır” diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2009 Cumartesi 15:17:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?