6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Mehmetçik için 'anti mayın' bot

ÜNİVERSİTEDEN MEHMETÇİK İÇİN ANTİ MAYIN BOT

Uludağ Üniversitesi, Mehmetçiklerin ayaklarını ve alt bacak kısımlarını mayınlardan koruyacak askeri bir bot geliştirmek için Ar-Ge projesi başlattı.

Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Tekstil Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Karahan tarafından hazırlanan ve Yakupoğlu Deri Sanayi AŞ. firması ile ortak olarak gerçekleştirilecek "Mayın Patlamalarına Karşı Güçlendirilmiş Askeri Amaçlı Bot Geliştirilmesi Projesi-GÜÇBOT", Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından da destekleniyor.

Yaklaşık 1 milyon liraya mal olacak ve 26 ay sürecek "GÜÇBOT" projesiyle dünyada halen terörle mücadelede kullanılan dayanıklı botların yerel şartlara uygun olarak ulusal imkanlarla nasıl üretilebileceği araştırılacak. GÜÇBOT projesine ilişkin protokol, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, MSB Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ve Yakupoğlu Deri Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Yakupoğlu tarafından Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda geçtiğimiz günlerde imzalandı.

Askeri yetkililer ile Milli Savunma Bakanlığı Sanayi Müsteşarlığı'ndan bürokratların da katıldığı protokol imza töreninde konuşan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, terörle mücadelenin milli bir görev olduğunu, bu sorumluluk bilinciyle üniversite olarak proje ürettiklerini belirterek yapılan çalışmanın toplum için hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Prof. Dr. Cengiz projenin sosyal ve ekonomik açıdan da katkısının önemine dikkat çekerek, "Kısalan tedavi süreleri, kazazedenin kısa bir süre sonra tekrar normal hayatına dönebilmesi, toplumsal refah açısından önemli değerler meydana getirecektir. Mayın patlamasına maruz kalmış bir kazazedenin ve ailesinin karşı karşıya kaldığı psikolojik yıkımın önlenmesi ise en büyük hedeftir" dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar da terörle mücadelenin hassasiyeti ve güçlüğü dikkate alındığında, bu konuda güvenlik güçlerimize verilecek desteğin çok önemli ve gerekli olduğunu söyledi.

Proje yürütücüsü Uludağ Üniveristesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tekstil Programı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Karahan da anti personel mayınların global bir problem olduğunu, bu silahların yasaklanması konusundaki girişimlere rağmen dünyada hala çok büyük sayıda mayın bulunduğunu vurgulayarak, bu mayınların savaşlardan sonra da bir tehdit unsuru olarak yıllarca toprak altında kalabildiğini ifade etti.

Projeyle mevcut ileri malzeme ve teknolojiyi kullanarak benzerlerinden daha gelişmiş ve günlük kullanıma uygun bir bot yapmayı amaçladıklarını dile getiren Doç. Dr. Karahan, mayın patlamasına maruz kalan bir kazazededenin kemik kırılmaları ve doku erozyonuna bağlı olarak alt bacak bölgesinde kopmalar meydana geldiğine dikkat çekerek, GÜÇBOT projesiyle bunun önüne geçmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Protokol imza törenine katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esvet Açıkgöz de insana verdikleri değere dikkat çekerek, "Bir Mehmetçiği bile kurtarsak proje başarıya ulaşmış demektir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2010 Cuma 14:23:04
Güncelleme :21 Mayıs 2010 Cuma 20:26:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?