6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Meme kanserinin belirtileri

MEME UCUNDAKİ KABUKLANMA VE PORTAKAL RENGİ GÖRÜNÜM KANSER HABERCİSİ

Erken teşhisle meme kanserinin başarıyla tedavi edildiğini belirten Genel Cerrahi ve Meme Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ceyhun İrgil, meme ucunun kabuklanması ve portakal rengine bürünmesinin en önemli kanser belirtisi olduğunu söyledi.

Batı Trakyalı kadınlara meme kanseri ve guatr ile cilt hastalılarından korunma yolları anlatıldı. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Kadın Kolları tarafından düzenlenen seminer Ördekli Kültür Merkezi'nde yapıldı. Genel Cerrahi ve Meme Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ceyhun İrgil, meme kanseri ve risk grupları hakkında bilgiler verdi. Hedeflerinin toplumda kanser bilincini artırarak erken teşhisi yaygınlaştırmak olduğunu vurgulayan İrgil, her 9 kişiden birinin hayatının bir döneminde meme kanserine yakalandığını, ancak erken teşhis sayesinde tedavilerin büyük başarıyla sonuçlandığını vurguladı.

Her 4 kişiden birinin de herhangi bir kanser türüne yakalandığını kaydeden İrgil, kanser vakalarında erken teşhisin hayat kurtaracak kadar önemli olduğunun altını çizdi. Bilhassa meme kanserinin toplumda cinsel bir hastalık olarak bilindiğini vurgulayan Dr. İrgil, bu yüzden kadınların kulaktan dolma bilgilerle yanlış yönlendirildiklerini, bunun da farkında olmadan ölümlere yol açtığını belirtti. İrgil, bu gibi tabuların ortadan kaldırılması için kadın eğitiminin önemli olduğu ifade etti.

AŞIRI HER ŞEY KANSER YAPIYOR

Op. Dr. Ceyhun İrgil, konuşmasında, "Kanserin başlıca sebebi aşırılıktır. Neyi aşırı yaparsanız o kanser yapar. Aşırı sigara, aşırı alkol gibi maddeler bunların başında geliyor. Toplumun kalitesini kadınlar belirler. Kadınların eğitimini önemsiyoruz. Bu yüzden kadınların eğitimini ön plana çıkarıyoruz. Kulaktan duyma yanlış bilgiler erken teşhisi geciktirmektedir. Bizim gayemiz kanserin erken teşhis edilmesini sağlamaktır. Eğer kanseri erken teşhis edemezsek bundan hem halk hem devlet zarar görür" dedi.

Meme kanserinde erken teşhisin iki önemli bulgusu olduğunu söyleyen İrgil, bunu meme başındaki kabuklanmalar ve memenin portakal kabuğu rengine bürünmesi olduğunu bildirdi.

Seminer sonunda Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Kadın Kolları yöneticileri tarafından Dr. İrgil'e teşekkür plaketi ve çiçek takdim edildi.

MEME UCUNDAKİ KABUKLANMA VE PORTAKAL RENGİ GÖRÜNÜM KANSER HABERCİSİ
MEME UCUNDAKİ KABUKLANMA VE PORTAKAL RENGİ GÖRÜNÜM KANSER HABERCİSİ
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2010 Salı 15:29:05
Güncelleme :19 Ocak 2010 Salı 23:32:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?