4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Memura chat engeli

Devlet kurumlarında görevli olan personelin mesai saatleri içinde, internet üzerinden msn ve chat keyfi yapmaları, vatandaşların tepkisine sebep oldu. Bursa Valisi Şahabettin Harput, yayınladığı genelgeyle memurların mesai saatlerinde chat sitelerine girmelerini yasakladı. Chat tutkunu memurlar ise internet üzerinden indirdikleri programlarla yasağı kırıyor.

Bursa Valiliği, memurların sanal ortamda boşa vakit geçirmelerini yasaklamasına rağmen memurların msn keyfinin önü engellenemiyor. Gittikleri bazı kamu dairelerinde işlerinin aksadığını belirten vatandaşlar, tepkilerini internet sitelerine yaptıkları yorumlarla dile getiriyor. Çeşitli forum sitelerinde yer alan yorumlarda, memurların mesai saatleri içinde msn ve chat yapmalarının saygısızlık olduğunu ve bu durumun vatandaşların işlerini aksattığını belirtildi. İnternet sitesinde yorum yapan Serkan Altuntaş şunları söyledi:

"Kredi Yurtlar Kurumu Trabzon Bölge Müdürlüğü'ne işim düştü. Yapmam gereken elimdeki dilekçeyi yetkiliye bırakmaktı. Dört ayrı odaya yönlendirildim. Bunların üçünde memurlar bilgisayar kullanıyordu. Hatta ben başlarına gittiğimde msn üzerinde yazmakta oldukları yazıyı bitirdikten sonra, "neden evrak getirdin" dercesine bakıyorlardı. Aslında orada bulunduğum saat 16.25'di. Pek de affedilir bir yanım yoktu"

Juneks rumuzlu bir kullanıcının yorumu ise şöyle:
"Devlet dairesinde msn olmasın. Memurlara chat yapsınlar diye mi maaş veriliyor. Sevgilisiyle, arkadaşıyla konuşmaktansa, memurların işlerini yapmaları lazım. Alınan karar son derece yerindedir. Bunu sadece devlet kurumları için söylemiyorum. Tüm özel ve resmi kuruluşlarda bu uygulanmaya çalışılıyor ve sonuna kadar da haklılar"

Aynı sitede yer alan ve Karayolları'nda çalıştığını söyleyen "Tükeneceğiz" rumuzlu bir devlet memurunun yorumu ise şöyle:
"Ben de T.C.K'da çalışıyorum ve bizim kurumda da yasak. Ama ne demişler 'Yasaklar çiğnenmek içindir' Yaklaşık 3 hafta boyunca boş zamanlarımda dairede pc başına geçip araştırdım. Sonunda buldum. Your-freedom adlı program ile yasak ortadan kalkıyor. Bu programı www.your-freedom.de adresinden üye olduktan sonra indirebilirsin. Kapladığı alan biraz yüksek ama sabretmek gerek. İndirdikten sonra buraya yazarsanız ben size gereken ayarları anlatırım"

Memurların üye olduğu bir internet sitesindeki yorumlar ise şöyle:
"Bence memurlar memurluktan başka her şey yapıyorlar. Chat devede kulak kalır. Bizim kurum da böyle. (yekbun8) İşyerinde yapamaz, evine gitsin ne isterse onu yapsın. İşyerinde mutlaka yarım kalmış bir iş ya da bekleyen bir vatandaş vardır. (ateşoku) Mesai saati dışında elbetteki yapabilir, ancak vatandaş beklerken yapamaz. Aldığı paranın hakkını vermeli yoksa haram yemiş olur. (martıjunior) Devlet, memuru chat yapsın diye mi bilgisayara elektriğe para ödüyor.

Bir sürü insanın parasıyla alınıyor onlar, kendi evinde ne ederse etsin. (çintemani) Mesai saatlerinde değil ama evinde yapabilir bence. (yaz yağmuru) İşi olmayan saatlerde yapabilir, neden olmasın. Yeter ki seviyeli chat olsun. Memurlar netteki gibi mesela. (seda yılmaz) İşyerinde yapmasın kardeşim, hepimizin başına gelmiştir bugün git yarın gel neden memurumuzun işinin çok olduğundan mı yoksa chat yaptığı için mi bir düşünün bakalım. (spacetunies) Eğer sunucu proksy sunucu yerel intrernet ise 80. porttan msn engellenmiştir. Bunun için deneyin ama çalışır çalışmaz bilmem. Bazı arkadaşlarda çalışmadı belki sizde çalışır. Olmazsa bilgisayar ayarlarını değiştirebiliyorsanız, biraz zahmetli işlemlerden sonra kullanabileceğiniz yollar mevcut (dercan)"

Öte yandan Bursa Valisi Şahabettin Harput, son günlerde artan şikayetler üzerine 17 ilçenin kaymakamlığı ile resmi dairelerin müdürlerine gönderdiği yazıda mesai saatlerinde personelin internette sohbet etmesine yasak getirdi. Valilik, bu durumun ilgili kaymakamlar ya da daire müdürleri tarafından denetlenmesini, yasağa uymayan personelin cezalandırılmasını istedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2009 Pazar 12:04:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
esra IP: 88.236.51.xxx Tarih : 27.07.2009 08:55:18

ben de bursada birçok hastahanede görev yaptım hala şu anda bile msn den görüştüğüm personel ve memur arkadaşlar var,hiç aksatmadan yazışıyoruz,görev yaptığım esnada bilgi işlemde torpilin varsa msn ni açıyorlar fakat kimseye belli etmemen konusunda tembih ediliyorsun,hastahane müdürü kendini paralasın, genelde akparti işte kadın kollarıymış,işte ak partide aktif görevdeymişsin,bunların msn si gün boyu açık,bulunduğum kurumlar ise ali osman sönmez onkoloji hastahanesi,çekirge devlet,bursa devlet hastahanesi,yani anlayacağınız  nerede çalıştıysam yasaktı fakat torpili olanlar bilgi işlemden bir yolunu bulup bir şekilde interneti ve msn yi masalarına kurduruyorlar,sözde kimseye belli etmiyorlardı, müdür odaya denetime  gelecek  biz yarım saat önceden müdür yardımcılarından , haberini alıyoruz tabi,bizim denetim bittimi bir yan odaya haber veriyoruz,dolayısıyla yetkililerin anasına bile belli etmeden hergün bir odaya pat diye girmeleri,ha nereden geçtiyse bütün personel birbirine haber veriyor buda imkansız bir şey,ama kamera sistemi ve çok daha uygun,özellikle sote yerlere , yada yetkililerin pc sinde olan bir denetleme programı,