5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Merinos'ta ilk yıkım yapıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli kentsel dönüşüm projeleri arasında yer alan Merinos’da ilk yıkım yapıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in de izlediği yıkımda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Konçak, Genel Sekreter Yardımcısı Recep Akyıldız ve Muammer Subaşı ile Merinos Yünlü Sanayi İşletmesi Müdür Yardımcısı Ferit Arslan hazır bulundu.

Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası’nın Cumhuriyet döneminin ilk sanayi yapılarından biri olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, açılışının 1938 yılında Cumhurbaşkanı Atatürk, Başbakan Celal Bayar ve diğer bakanların katılımıyla yapıldığını hatırlattı.

Dünyanın sayılı yünlü dokuma fabrikalarından biri haline gelen fabrikanın bir sanayi tesisi olarak yarattığı istihdamın ötesinde Bursa’ya sosyal ve kültürel yönden de büyük katkılar sağladığını söyleyen Şahin, "Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikasını tarihi ve mimari özelliğiyle Bursa’ya yakışan bir kültür merkezine dönüştüreceğiz" dedi.

Anıtlar Koruma Kurulu’nun da onayı ile hazırlanan proje kapsamında müdüriyet, iplik işletmesi, puantörlük, tabldot, su kulesi, müdür evi ve su soğutma kulesinin korunmasına ve diğer yapıların yıkılmasına başladıklarını belirten Şahin, "Toplam 261 bin 800 m2 olan alanın ‘Atatürk Kültür Merkezi ve Merinos Parkı’ olarak yeniden düzenlenmesi için çalışmalara başladık" diye konuştu.

"Merinos Kentsel Dönüşüm Projesi"nin maliyetinin tahminen 40 trilyonu bulacağını ifade eden Başkan Şahin, "Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası, Atatürk Kültür Merkezi ve Merinos Parkı’yla örtüşecek biçimde kültür ve rekreasyon amaçlı olarak düzenlenecek. Mevcut bitki örtüsü iyileştirilerek korunacak ve aynı zamanda ‘Yeşil Bursa’ imajını ön plana alan yöresel bitki türleri ile de burayı zenginleştireceğiz" dedi.

Merinos Kentsel Dönüşüm Projesi’nin yanı sıra Kültürpark Sağlıklaştırma Projesi, Dericiler ve santral Garaj Kentsel Dönüşüm Projeleri ile birlikte kentte çok önemli yeni bir cazibe merkezinin oluşacağını söyleyen Şahin, "Bu projeler tarih boyunca konuşulacak" dedi.

Bu arada 1989 yılından bu yana Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası’nın farklı birimlerinde görev aldığını söyleyen Merinos Yünlü Sanayi İşletmesi Müdür Yardımcısı Ferit Arslan, "Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası zaman içerisinde işlevini yitirdi ve verimliliğini kaybetti. Keşke yıllar önce gerekli yatırım ve dönüşümleri yapılsaydı ve Bursa’nın gurur duyduğu işletmelerden biri olmaya devam etseydi" diye konuştu.

Arslan "Yıllarca emek verdiğimiz bir işletmenin yıkılması elbette üzücü bir olay. Ama yerine yapılacak Atatürk Kültür Merkezi ve Merinos Parkı’nın daha çok Bursalıya hizmet verecek olması bizleri mutlu ediyor" dedi.

 

 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2005 Cuma 15:43:28
Güncelleme :20 Mayıs 2005 Cuma 16:09:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?