2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Mısırdan poşetler geliyor

MISIRDAN POŞETLER GELİYOR

Uzmanlar ambalaj atıklarının çevreye verdiği zararı azaltmak için harekete geçerken, alışveriş poşetlerinin mısırdan yapılması gündeme geldi.

Yeryüzündeki kirlenmeyi önlemek için geri dönüşümü olan ürünlerin kullanılması gerektiğini söyleyen ABD'li çevre uzmanı Robert Wei, "Plastik poşetler tabiatta kolay yok olmuyor, bu yüzden alışveriş poşetleri mısır bitkisinden yapılabilir" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ABD Bilgi Bürosu tarafından düzenlenen "çevre kirliliği" konulu seminerde, gerek küresel ısınma, gerek taşıtlardan yayılan zehirli gazlar, gerekse insanoğlunun yol açtığı ciddi kirliliği masaya yatırıldı. ABD'nin Cleveland Eyalet Üniversitesi'nde görev yapan, 2010-2011 akademik döneminde ise Bahçeşehir Üniversitesi'nde çalışmalarını yürüten Robert Wei, çevre kirliği, çevre kirliliğinin insan sağlığına etkileri ve kirliliğin azaltılmasına yönelik yöntemleri anlattı.

Su, toprak ve havadaki kirlenmeyi durdurmak, daha yaşanabilir bir dünya oluşturmak için geri dönüşümü olan ürünlerin kullanılması gerektiğinin altını çizen Robert Wei, "Plastik poşetlerin yüzde 20'si ham petrolden elde ediliyor. Bu yüzden kullandığımız ürünlerin geri dönüşümünün olup olmadığını iyi bilmeliyiz. Plastik poşetler doğada kolay yok olmuyor, bu sebeple alışveriş poşetlerimizi mısır bitkisinden yapabiliriz" dedi.

Küresel ısınmanın insanoğlu üzerinde ciddi etkilere sebebiyet verdiğini söyleyen Wei, hayvan çeşidinin ve sayısının azalması ile asit yağmurunu da ciddi tehditler arasında gösterdi. Wei, "Asit yağmurları yüzünden özellikle Amerika'nın batı kesimlerinde birçok balık çeşidi yok oluyor. Suyu asitli olan birçok gölde balık kalmadı" diye konuştu.

Taşıtlardan yayılan zehirli gazlar ve termik santraller ile insanoğlunun çevreye verdiği zararlardan da bahseden Wei, sera gazının, küresel ısınmanın en ciddi sebeplerinden biri olduğunu kaydetti. Wei sözlerine şöyle devam etti:

"Sera gazı yüzünden dağlardaki karlar ve buzullar eriyor, yeryüzündeki sular yükseliyor. Birçok ülke ise yer altı sularını olması gerekenden daha fazla kullanıyor. Bu da çok ciddi sıkıntıyı beraberinde getiriyor. Öte yandan, kesilen ağaçlar yüzünden ciddi çevre probleri yaşanıyor. Fakat ağaçları hala kesmeye devam ediyoruz. Özellikle tropik ormanları yok etmeye devam edersek, yağmur sularının gidecek başka bir yeri kalmayacak ve son dönemde dünyanın değişik yerlerinde yaşanan seller devam edecek. Yeryüzü, insanoğluna isyan ediyor".

İHA
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2011 Çarşamba 17:08:03
Güncelleme :2 Şubat 2011 Çarşamba 17:30:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?