3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

MOBESE ile güvenli şehir

Bursa, Türkiye'nin en modern MOBESE sistemine kavuşuyor. 13 milyon liraya mal olacak ve 9 ayda tamamlanacak proje çerçevesinde, kentte 130 noktaya 336 kamera kurulacak.

Sistemin, herhangi bir yere şüpheli paket konulduğu andan itibaren alarm vererek ekipleri harekete geçireceği kaydedildi.

Bursa'ya kurulacak mobese sistemi ile ilgili protokol, valilikte düzenlenen törenle imzalandı. İmza törenine; Vali Şahabettin Harput, ihaleyi alan Proline Bilişim Sistemleri ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Dilsizoğlu ve İl Emniyet Müdürü A. Cemal Çalışkan katıldı.

Kurulacak olan sistem, Türkiye'de İstanbul başta olmak üzere diğer kentlerde kurulan mobese sistemlerinden daha üstün özelliklere sahip olacak. Bunların başında; bölge görüntüleme sistemi, plaka algılama ve tanıtma sistemi, kırmızı ışık ihlal sistemi, hız sınırı ihlal sistemi, araç takip sistemi, çağrı yönetim yazılımı, görüntü analiz yazılımı, mobese merkezi ve diğer izleme merkezi ile iletişim altyapısı özellikleri geliyor. Toplam 13 milyon 207 bin 305 TL'ye mal olacak sistem 9 ayda tamamlanacak.

İmzalanan protokol çerçevesinde Mobese Bursa Projesi'nde 130 noktaya 217'si sabit, 119'u hareketli olmak üzere toplam 336 kamera kurulacak. Çalıntı otoların tespiti için 13 noktada plaka tanıtma sistemi ve trafik ışıklarına uymayan araç tespiti için 6 kavşakta kırmızı ışık ihlal sistemi bulunacak. 6'sı kavşaklarda olmak üzere toplam 15 noktaya hız ihlal sistem kamerası konulacak. Tüm kameralar 21 farklı birimden izlenebilecek. Kurulacak kamera sistemleri; görüntü analiz yazılımları ile desteklenerek şüpheli paket, harekete duyarlılık, nesnelerin tespiti ve ayırt edilmesi gibi birçok konuda mobese merkezine alarm üretebilecek.

Vali Şahabettin Harput, imza töreninde yaptığı açıklamada, mobese sisteminde öncelikle 3 konunun tamamlanmasına ağırlık verdiklerini belirterek, "Birincisi mobese sisteminin kurulacağı binanın yapılması, bunda çalışmalar devam ediyor. İkincisi mobesenin kablolarının yerleştirileceği yer altı sisteminin yapılması, üçüncü ayağı olan sistemin kurulması hazırlanması ve monte edilmesi. Bunun da ihale işlemleri sonuçlandı ve bugün ihaleyi alan firma ile mobese sisteminin protokolünü imzalıyoruz" dedi.

Vali Harput, ihaleyi alan firmanın Türkiye genelinde Bursa'yla birlikte 25. ilin mobese sistemini kuracağını ve tecrübeli olmasından dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek, sistemin kısa sürede tamamlanacağına inandığını söyledi.
Proline Bilişim Sistemleri Mobese Satış Yöneticisi Abdülkadir Soylu ise mobese konusunda bütün ilklerin Bursa'da yapıldığını belirterek, "En önemlisi şüpheli paket takibi ve alarm sistemi. Bir yere şüpheli paket konulduğu zaman sistem kendiliğinden harekete geçiyor ve alarm veriyor, ardından ekipler harekete geçiyor. Burada konulacak olası bombalar patlamadan sistem alarma geçirilmiş oluyor" diyerek sistemin güvenlik için önemli yenilikler içerdiğini kaydetti.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 14:14:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hasan Gokhan IP: 88.231.90.xxx Tarih : 7.05.2009 14:31:16

13 milyon lira ile ben 1500  tane kamera takarim Bursa'ya. Yazik gunah israf bu paralara. Suraya bakin birde aciklama yapiyorlar.