4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

MOBESE sistemi alt yapı çalışmaları

Bursa'da hayata geçirilecek olan MOBESE sisteminin alt yapı çalışmalarının startı düzenlenen törenle Vali Şahabettin Harput tarafından verildi.

Gelecek yılın başında hizmete sunulması planlanan sistemin alt yapı çalışmaları 6 ay içerisinde tamamlanacak. 336 kameranın yerleştirileceği sistem sayesinde 24 saat tüm hareketler izlenebilecek.
MOBESE sisteminin alt yapı çalışmalarının başladığı törene Vali Şahabettin Harput, Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, şube müdürleri ve ilgili daire amirleri katıldı. Bursa gbi büyük bir kente MOBESE sisteminin bugüne kadar kurulmamasının büyük bir eksikliğik olduğunu belirten Vali Harput, "Türkiye'de bu sistem uzun zaman önce başladı.

Geç oluyor ama umarım daha iyisi olacak. Bursa'daki sistem kullanılan kameralar itibariyle Türkiye'de bir ilk ve en üst düzey olacak. Bürokrasiyi aşmak kolay olmadı. Alt yapı, teknik donanım, sistem sözleşmelerini aştık. Bu süreçte il özel idaresi, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, BTSO ve bakanlık destekleriyle ciddi bir mesafe aldık. Ancak hala ödenek eksiğimiz var. Projenin toplam maliyeti 17 milyon TL'yi buluyor. Biz 12 milyon TL'yi bulduk ve 5 milyon TL'lik açığı da en kısa sürede tamamlayacağız. Hedefimiz bu yılın sonuna kadar çalışmaları tamamlamak ve gelecek yılın başında projeyi hizmete sunmak. MOBESE'nin hizmete girmesi güvenlik hizmeti bakımından halkımızı ve emniyetimizi yakından ilgilendiriyor. Modüler sistem şeklinde yapılan bu proje zamanla ihtiyaç olan yerlere kurulacak ve yayılacak. Büyükşehir Belediyesi de trafik düzenlemesi ve şehrin temizliğinde bu sistemden istifade edecek" dedi.

Projenin alt ve üst yapısıyla merkez binası hakkında bilgi veren İl Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya ise, "Projenin hedefi suçun oluşmasını önleyici tedbirlerin alınması, meydana gelen olayların en kısa sürede aydınlatılması ve polisin koordineli çalışarak günlük işlerinin kolaylaştırılmasıdır. Proje çerçevesinde Bursa'da 130 noktaya 217'si sabit 119'u hareketli olmak üzere toplam 336 kamera kurulacaktır. 13 noktada plaka tanıma sistemi, 6 kavşakta ışık ihlal sistemi kurulacak. Sayısal haritalar üzerinden takip edilen 66 ekibin sayısı 150'ye çıkartılırken, taşınabilir bilgisayarlı ekip sayısı 40'a çıkartılacak. Tüm kameralar 21 farklı birimden izlenebilecek.

Sistemin Eğitim Vadisi'ne yapılacak olan merkez binasının ihalesi yapıldı ve 4 ay içerisinde tamamlanacak. Alt yapı olarak ise protokolü imzalanan yetkili firma tarafından 6 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. Sistemin gerekli alt yapı kabloları döşenecek ve 10 yıl ücretsiz bakımı yapılacak" diye konuştu.
Konuşmaların ardından BUSKİ hizmet binası önünden alt yapı çalışmalarının startı verilirken, Vali Harput ve Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya çalışmaları yakından inceledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2009 Perşembe 12:11:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?