1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Motorsiklet kazalarına karşı eğitim

Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Motosikletli Çalışma Grubu, motor kullanan sürücülere yönelik eğitim seferberliği başlattı.
 
Bursa'da motosiklete gönül veren kişilerin Yerel Gündem 21 çatısı altında bir araya geldiği Motosikletliler Çalışma Grubu'nun, son yıllarda motosiklet satışlarındaki patlama sonrasında artan kazalara karşı başlattıkları sosyal sorumluluk projesi büyük ilgi görüyor. Motosikletliler Çalışma Grubu Sözcüsü Can Aydoğan, motosiklet kullanımının bilinçli bir şekilde yapılabilmesi amacıyla oluşturdukları grubun başlattığı eğitim çalışmasıyla trafikte can ve mal kaybının önlenmesinin hedeflendiğini söyledi.
 
6 AYDA 28 KİŞİ ÖLDÜ 

Son 3-4 yılda 40 binin üzerinde motosiklet satıldığını ancak bunu kullananların ise hiçbir eğitimden geçirilmediğine dikkat çeken Aydoğan, bu yılın ilk 6 ayında motosiklet kazasında 28 kişinin hayatını kaybettiğini ve onlarca kişinin de sakat kaldığının altını çizerek, başlattıkları eğitim seferberliğinin önemini vurguladı. Türkiye'de motosiklet kullanımı kültürünün yaygın olmadığına değinen Aydoğan, "Üstelik Avrupa'daki gibi araç sürücülerinin motosiklet ve bisiklet kullananlara karşı hassasiyetlileri çok az. Avrupa'da trafikteki öncelik sırası önce yaya, sonra motor ve bisiklet daha sonra araç sürücüsü şeklindedir. Ama ülkemizde bu kültür yok. Buna bir de eğitimsiz motosiklet sürücülerini eklediğimizde ortaya ürkütücü bir tablo çıkıyor. Bugün yaptığımız bu çalışmanın başlatılmaması halinde yarın geç olacağı endişesini taşıyarak eğitim seferberliği başlattık" dedi.
 
Aydoğan, sürücü kazalarının motosiklet hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması, sürücünün güvenliği için koruyucu aparatlarını kullanmaması, trafik kural ve kanunlara uygun sürüş yapılmaması ve yol şartlarının uygunsuzluğu gibi nedenlerden kaynaklanan trafik kazalarının eğitim ve motosiklet bilincinin yerleşmesiyle giderilebileceğini söyledi. Yerel Gündem 21 Motosikletliler Çalışma Grubu'nun BUTTİM'deki fuar alanı otoparkındaki ücretsiz güvenli sürüş tekniği konusunda eğitimine çok sayıda motosiklet sürücüsü katıldı. Güvenli sürüş konusunun ana hatları ve prensiplerinin anlatıldığı eğitimde, iyi sürüş için gerekli olan zihinsel hazırlık TATKU (Tara, anla, tahmin et, karar ver ve uygula) ile görüş, zemin tutuşu, viraj alma, frenleme, sollama, şehir sürüşü gibi konular hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Eğitime katılan sürücülere kask kullanmanın öneminin anlatıldığı broşürler de verildi. Med Line'a ait bir ambulans ise muhtemel kazalara karşı eğitim süresince hizmet verdi.
 
Aydoğan ayrıca Motosikletliler Çalışma Grubu üyelerinin doğayı seven motosiklet tutkunları anlamına gelen 'Enduro' adı altında sanal ortamda buluştuğu 'www.enduroturkiye.com' adresinden de teorik ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi edinebileceklerini de sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2006 Salı 14:32:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?