3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Müftülükten İslam Tarihi konferansı

İnegöl Müftülüğü tarafından düzenlenen konferansta katılan İstanbul Üniversitesi (İÜ) İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kavas, Türk İslam tarihi hakkında bilgi verdi.

İnegöl Müftülüğü tarafından Sani Konukoğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kavas konuşmacı olarak katıldı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan gecede konuşan 'Türk İslam Tarihi ve Tarih Bilinci' konusunda bilgi veren Doç. Dr. Ahmet Kavas, "Peygamberimize ilk vahinin indiği 610 yılından bu yana insanlar Müslüman olmaya başlamış ve bu asırlar alıyor.

Şuanda yüzde 99'u Müslüman olmuş bir milletiz. Bir ucu Büyük Okyanusta, Japonya'da, diğer ucu Atlas Okyanusunda, dünyada insanoğlunun yaşadığı coğrafyalarda ayak basmadık yer bırakmayan bir milletiz. Türkler gittikleri yerlerde zorla değil, hakkını vererek İslamiyeti yaymaya başlamış. Fatih bizim tarihimizin en önemli kelimelerinden birisidir. Fatih, fetih yapan kişilere denir. Eline kılıcı alıp saldırmak, bomba yağdırmak fetih değildir. Gerekli olduğu zaman en güzel haliyle yaparız, Çanakkale'de olduğu gibi' dedi.

Osmanlı-Afrika ilişkilerine de değinen Doç. Dr. Kavas, "Bugün yüzlerce milyon insanın yaşadığı Afrika, 53 ülkeden oluşmaktadır. Bu ülkelerin İngiliz ve Fransızlar tarafından sömürülmek istenmesi Osmanlılar tarafından tam 500 yıl engellendi. 150 yıl önce Afrika'da yok denecek kadar az Hıristiyan yaşıyordu. Afrika'da bugün Fransız ve İngiliz misyoner örgütleri tarafından 150 milyon insan Hıristiyan yapıldı. Toprakları ellerinden alınan Afrikalılar. dünyanın en zengin bölgesinde fakirleştirilip, köleleştirildi" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Mart 2009 Pazar 15:45:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?