4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Muhasebecilerden gizli af tepkisi!

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mesut Topçu, kamuoyunda varlık barışı olarak bilinen yasanın gizli bir af olduğunu belirterek, "Geçici bir finansman oluşturmak uğruna geçmişte elde edilen kayıt dışı kazançların sorgusuz sualsiz kabul edilişi, çağdaş vergicilik prensipleri açısından kabul edilemez bir durumdur" dedi.

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Mesut Topçu, kamuoyunda varlık barışı olarak bilinen 5811 sayılı "Bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması hakkındaki kanunun" gizli bir af olduğunu kaydederek, Kanun pragmatik bir anlayışla getirilmiştir. İlkesel olarak ise çağdaş hukuk devleti normlarına uygun olmayan bir yapıya sahiptir. Vergi politikasındaki böyle pragmatik yaklaşımlar, kısa vadeli bir rahatlama sağlasa da uzun vadede vergi adaletini bozan, vergi idaresine güveni azaltan ve toplumsal vicdanı rencide eden yıkıcı bir etkinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Geçici bir finansman oluşturmak uğruna geçmişte elde edilen kayıt dışı kazançların sorgusuz sualsiz kabul edilişi, çağdaş vergicilik prensipleri açısından kabul edilemez bir durumdur" diye konuştu.

Yasanın bir diğer eleştirilecek yönünü ise Topçu, şu şekilde açıkladı.
"Vergi affının oluşturduğu adaletsizlik herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Yasanın eleştirdiğimiz yönü sadece getirdiği af değil, aynı zamanda affın bir yönünü satır arasına gizleyerek getirmiş olmasıdır. Satır aralarına gizlenen affın ise yasaların herkese eşit bir şekilde uygulanması prensibine gölge düşürdüğü kanaatindeyiz. Toplumsal sorumluluğumuz gereği satır aralarına gizlenmiş olan bu affı kamuoyuyla paylaşmak ve bilgilendirmek istiyoruz".

Bu arada Filistin'deki katliama da değinen Başkan Topçu, "Hep birlikte Filistinli çocukların direnişçilerin sesine ses verdiğimizde Ortadoğu'nun kanayan yarasını dindirebiliriz. Bunun için artık Türkiye'nin İsrail'e ve destekçilerine karşı sözde değil, özde caydırıcı yaptırım uygulanması için harekete geçmeliyiz. Çünkü İsrail'i ve işbirlikçilerini ancak biz barış isteyenler savaşa karşı olanlar geleceklerini silah sanayi, emperyalist yayılmacılıkla ve başkalarının gözyaşlarıyla kurmak istemeyenler
durdurabiliriz. BSMMMO olarak barış güçlerini daha fazla geç olmadan gelecek nesillere utanacakları bir tarih bırakmamak, Filistin halkının acısını paylaşmak, onlarla dayanışmak ve İsrail'in katliamlarını durdurmak için sesimizi birlikte yükseltmeye çalışıyoruz" dedi.

Son alarak Yeni Türk Lirası'ndan Türk Lirası'na geçişle ilgili Topçu, "İşletmeler kullanmakta oldukları bazı matbu fatura veya fatura yerine geçen belgelerde tutarın yazı ile belirtildiği bölümde yer alan YTL ve YKR ibarelerindeki 'Y'nin üstünü çizmek suretiyle eski belgelerini kullanmaya devam edeceklerdir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 10:57:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?