4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Mühendislerden 'deprem' uyarısı!

Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Engin Er, jeotermal sahaların yaygın olduğu Bursa'da, mevcut yapı stokunun dayanıklılığı ve bina zemin uyumunun gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa temsilciliği tarafından son zamanlarda meydana gelen depremler, jeotermal kaynaklar ve Bursa Büyükşehir Belediyesi yönetmelik değişikliği ile ilgili değerlendirme toplantısı yapıldı.

Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Dr. Yüksel Örgün'ün de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Jeoloji Mühendisleri Bursa Şubesi Başkanı Engin Er, Bursa'nın son 20 yılda termal turizm özelliğini kaybettiğini belirterek, mevcut jeotermal sahaların yeniden plan yapılan kullanılması gerektiğini kaydetti.

Deprem kaynaklarındaki aktif faylar, heyelanlar ve diğer tabii afetler ile ilgili geniş çalışma yapılmasını isteyen Er, yaptıklarını çalışmaların bazı kesimlerce "fay televolesi" olarak adlandırılmasına sitem etti.

Er, "26 Ocak 2009 günü saat 14.10'da meydana gelen, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolu üzerindeki Çalı-Kayapa fayındaki 3,5 şiddetindeki deprem bize geçmişi hatırlattı. Depremler gelecekte de olmaya devam edecektir. Önemli olan depreme hazırlıklı olmak. İlk önce mevcut yapı stokunun depreme dayanıklığının ve binaların zemine uyumunun mutlaka gözden geçirilmesi gerekir. Ayrıca 1/100 binlik planlara fayların ve doğal afetlerin de mutlaka işlenmesi lazım. Bu arada yaklaşan yerel seçimler öncesinde kaçak yapılaşmalar da engellenmeli" dedi.

Er, Bursa'da önümüzdeki Mayıs ayında alanında uzman olan 15-17 akademisyenin de katılacağı meslek içi eğitim seminerleri başlatacaklarını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2009 Cumartesi 20:50:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?