6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Muratcan'ın yüzü gülecek

ARTIK ARKADAŞLARI ALAY EDEMEYECEK

Dudak yarığı sebebiyle konuşamayan ve arkadaşları alay ettiği için okula gidemeyen Muratcan Çelebi, başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuştu.

Dudak-damak yarığı sıkıntısı yaşayan 8 yaşındaki Muratcan Çelebi, 3 ameliyat geçirmesine rağmen rahatsızlığından kurtulamadı. Yaşadığı konuşma sorunu sebebiyle arkadaşlarının alay ettiği Muratcan, estetik cerrahi merkezi Esteticare tarafından sosyal sorumluluk projesi kapsamında ücretsiz olarak ameliyat edildi. Başarılı geçen operasyon sonunda küçük Muratcan bir ameliyat daha olacak ve damakla yutak arasına bir köprü yapılıp konuşma sıkıntısını atlatacak.

Prof. Dr. Mesut Özcan'ın gerçekleştirdiği ve yaklaşık 5 saat süren ameliyatın ardından taburcu edilen 8 yaşındaki Muratcan Çelebi'nin dedesi Necmettin Çelebi, "Muratcan daha önce rahatsızlığıyla ilgili 3 ameliyat geçirdi ancak operasyonlar başarılı olmadı. Konuşma sıkıntısı sebebiyle arkadaşları alay ettiği için okula gidemedi. Maddi durumu yeterli olmayan Muratcan'ın annesi ve kardeşlerine de ben bakıyorum. Torunuma uzatılan el bizi umutlandırdı" dedi.

Farklı sahalardaki hekimlerce yapılmaya çalışılan bu tür ameliyatların plastik cerrahlar tarafından yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Mesut Özcan, Muratcan'ın durumunun iyi bir örnek olduğunu dile getirdi. Özcan, "Muratcan daha önce iki damak, bir de dil ameliyatı geçirmiş. Ancak başarısız olmuş. Burun ve ağız boşluğu irtibatlı bu rahatsızlık büyük sıkıntı yapıyor. En büyük problemi konuşamıyor olması. Bu sebeple okula da gidemiyor. Zor bir vakayla karşı karşıyayız. Muratcan bize el değmeden gelseydi işimiz daha kolaydı. Muratcan'ın bir yıl sonra bir ameliyat daha olması lazım. Bu operasyonda yumuşak damakla yutak arasına bir köprü yapılarak konuşma sıkıntısının büyük oranda düzeltilmesine ihtiyaç var" diye konuştu.

Esteticare ile birlikte sosyal sorumluluk projesi kapsamında 'dudak-damak yarıkları' ve 'hipospadias' sıkıntısı yaşayan, maddi durumu yetersiz ailelere el uzatan Türk Anneler Derneği Bursa Şube'nin Başkanı Hale Sivrioğlu, sivil toplum kuruluşlarının bu tür projeleri üstlenmesi halinde ülkenin güllük gülistanlık olacağını belirtti. Projenin şimdilik 2010 yılını kapsadığını ancak bu sürenin uzatılabileceğini ifade eden Sivrioğlu, "Bu projemiz sadece Bursa değil, Türkiye çapındadır. Muratcan bize Manisa'dan ulaştı" dedi.

Dudak-damak yarıklarında ilk müdahalenin 3 ile 6 aylık dönemde yapılmasının uygun olduğu belirten uzmanlar, yaklaşık olarak 650 ile bin doğumda bir rastlanan bu anormalliğin akraba evliliklerinde daha sık görüldüğünü ifade etti. 'Hipospadias'ın ise yeni doğan erkek çocukların penisinde görülebilen doğumsal bir bozukluk olduğunu anlatan uzmanlar, anne karnındaki bebeğin cinsiyet farklılaşmasının gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde gerçekleştiğini, bu süre zarfında organa ait ortaya çıkan bir gelişme aksaklığı yüzünden idrar kanalının oluşumu tamamlanamadan duraksadığını ve 'hipospadias'ın ortaya çıktığını ifade etti. Normal bir peniste idrar kanalının (üretra), penis başının (glans) ucunda sonlandığını ve çocukların penisin ucundan idrarını yaptığını ifade eden uzmanlar, hipospadiaslı çocuklarda ise idrar kanalının penisin alt yüzünde ve daha geride sonlandığını kaydetti. Uzmanlar, nipospadiasın yaklaşık 300 erkek doğumunda bir görüldüğünü de açıkladı.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mart 2010 Çarşamba 11:40:01
Güncelleme :17 Mart 2010 Çarşamba 11:51:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?