4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

MÜSİAD'dan Filistin'e para yardımı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihat Vardan, İsrail'in saldırılarına maruz kalan Filistin için sadece üzülmenin yetmediğini belirterek, Filistinliler için 2 milyon dolar para topladıklarını, yıkılan ve yakılanın telafisi için de çalışma yapacaklarını söyledi.

MÜSİAD Bursa Şubesi'nin 13. Olağan Kongresi Ördekli Kültür Merkezi'nde yapıldı. Çok sayıda üyenin ve davetlinin katıldığı kongrenin açılışında konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihat Vardan, İsrail'in Filistin'de gerçekleştirdiği saldırıları değerlendirdi.

Filistin'de acımasız, vahşi ve 21. yüzyıla yakışmayan olayları herkesin üzüntü ile izlediğini belirten Vardan, "Üzülmek bir bakıma yetmiyor. Oradaki kardeşlerimizin yaralarına ilaç olmamız lazım. Bir şekilde onlara yardımcı olmalıyız. Biz de MÜSİAD olarak konunun önemine dikkat çekip bazı yardımlar yapmalarını istedik. Topladığımız yardımların miktarı nakdi ve ayni olmak üzere yaklaşık 1.5 milyon doları geçti. Şubelerimizle beraber 2 milyon doları geçti. Bu ilk acının telafisine yönelik olan bir çalışmaydı. Hizmetler bununla bitmiyor. Bundan sonra da yıkılanın ve yakılanın telafisi yönünde bazı çalışmalar yapmamız gerekiyor. Arkadaşlarımız bu yardımları ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir dönemde yaptı. Biz bazı sıkıntılar içerisindeyiz ama oradaki arkadaşlarımız can ve iman derdindeler. İmanlarını korumak üzere savaşıyorlar. Çocuklarının haklarını korumaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

Yaşanan krizin Türkiye'ye az yansımasına rağmen büyütüldüğünü de ifade eden Vardan, "73 milyon insan var. Bu insanların harcama kabiliyeti yüksek hale gelmişti. Biz kendi dinamiğimizle rahatlıkla üretir ve iç piyasaya satabilirdik. Ama biz öyle bir etkilendik ki bundan, kraldan çok kralcı pozisyonunda rahatsız olduk. Ama inşallah bu güveni toparlıyoruz" açıklamasını yaptı.Krizin Türkiye'ye bazı avantajlar da oluşturabileceğine dikkat çeken Vardan, "Hem işçiliklerin Avrupa'ya nazaran ucuz olması hem de teknolojinin yüksek oranda kullanılması bizim için avantaj sağlayabilecek. Bu imkanı kullanabilirsek önümüzdeki günler çok aydınlık olacak. Ama kısa bir dönemi sabırla geçirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

"2009'DA YÜZDE 2-2.5 BANDINDA BİR BÜYÜME UMUYORUZ"

Türkiye'nin ekonomisi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Vardan, şöyle konuştu:

"Enerji fiyatlarında 150 dolarlara kadar çıkan petrol artık gerilemiş vaziyettedir. Bizim de açığımızı oluşturan en büyük etken petrol fiyatlarıydı. Bu şekilde cari açığın 25 milyar dolar bandına kadar gerileyebileceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonla alakalı olarak da yüzde 7 bandında bir düşüş olabileceğini tahmin ediyoruz. Merkez Bankası faizleri düşürdü. Bu çok önemli ama bizce geç kalınmış bir hareketti. Çok daha önceleri bunu yapabilmemiz lazımdı. Ama geçen sefer 125, ondan sonra 200 puan düşürerek belirli bir atak yapmış oldu. Bunların daha hala inebileceğini düşünüyoruz. Eğer enflasyon yüzde 7 bandında seyredecekse şu an konuştuğumuz yüzde13'lük faizler hala yüksek kalıyor."

IMF ile yapılması gündemde olan anlaşmaya en başından beri gerek duymadıklarını dile getirdiklerini de hatırlatan Vardan, "IMF'nin 185 tane ülkesi var. Bu ülkeler içinde IMF ile anlaşmak zorunda olan ilk 4 ülkeden biri miyiz? Diğer ülkelere baktığımızda ne Ukrayna, ne İzlanda ne de Macaristan gibi bir ülke değiliz. Yapımız farklıydı. Fakat beklentiler oraya doğru gelişti. Güven olarak sunuldu. Her şey ona bağlandı. İnşallah yapılacak anlaşma da reel sektörün yatırım ve büyüme politikalarını gelişmesi
yönünde uygulanır. Eğer bütün bunlar yapılabilirse 2009 yılının yüzde 2-2.5 bandında bir büyüme ile neticeleneceğini umut ediyoruz" dedi.

Daha sonra konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurul Üyesi İlhan Parkeser ise globalleşen ekonomiler içinde ayağı yere en sağlam basan ekonominin Türkiye'de olduğunu anlattı. Ancak bunun yanında herkesin gücünü birleştirmesi gerektiğini de dile getiren Parseker, bu zamana kadar rekabet edilen komşularla işbirliği içinde olunması gerektiğini söyledi. Türkiye'yi el ele vererek dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında sokmak zorunda olduklarını da vurgulayan Parseker, "Çeşitli düşünceler altında kendimizi ezerek, 'Aman iktidar başarılı olmasın, ben geleyim' düşüncesi altında davranarak bir yere varamayız. Bu geminin içinde hep beraber varız. Gemi batarsa hepimiz batarız" diye konuştu.

Tek listeyle gidilen kongrede, mevcut başkan Cemil Tekin oybirliğiyle güven tazeledi. Cemil Tekin başkanlığındaki yönetimde Hasan Çepni, Naci Kabartay, Mustafa Esgin, Mehmet Mekikçi, Hilmi Gülcemal, Haşim Kar, İlhan Arslan, Hasan Şahintürk, Mahmut Terzioğlu, Yılmaz Çakmak, Alaaddin Pehlivan, Ömer Bilgin, Kemal Ermiş ve Ergin Yedek yer aldı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2009 Çarşamba 13:04:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?