4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Müteahhit oyunu!

Bursa'da 100 yıllık kerpiç ve ahşap evler, Kültür ve Tabitat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescilli yapı ilan edilmelerine rağmen, yeni sahipleri tarafından çatıları bozulup duvarları çökertildikten sonra, maili inhidam kararı ile yeni malzemelerle sıfırdan inşa ediliyor.

Bursa'da birçok tarihi eserin korunması konusunda çalışmalar yapan Fahri Çevre Müfettişi Ali Turan, özellikle bu tip eski evleri ihtiyar sahiplerinden ucuz fiyatla alan müteahhitlerin, hemen evin sağlam çatısını bozarak binayı 7-8 ayda çökme durumunda kabul edilen maili inhidam statüsüne aldırıp, bir kat yükseklik artışı da sağlayıp, sıfır malzeme ile yeniden inşa ettiklerini söyledi.

Özellikle Hisar, Muradiye, Kayhan gibi semtlerde miras yoluyla hissedar sayısı artan asırlık sağlam evlerin bu şekilde yıkılmaya terk edildiğini belirten Ali Turan, "Normal şartlarda güzelce tamir edilip oturulmaya devam edilebilecek, kerpiç özellikte evler, çatısı kaldırılıp kısa sürede çökertiliyor. Böyle olunca mal sahibinin talebi ile kurul, maili inhidam (yıkılabilir) kararı ile eski binanın yıkılmasına müsade ediyor. Yeni yapılacak binada ise, kat yüksekliği arttırılıyor, ardından yeni malzeme ile bambaşka bir inşaat ortaya çıkıyor. Bu şekilde müteahhitlerin ucuz yollu aldıkları eski evler, yeni birer apartman haline geliyor. Bu konuda belediyelerin eski evlerin çatılarının onarılması, binaların kullanımlarının sağlanması hususunda bir ekip görevlendirip, gönüllülük esası ile çalışma sağlanabilirse, yaşayan yüzlerce eski bina daha nice yıllar kullanılarak ayakta kalabilir. Bu konuda ilçe belediyelerine büyük görev düşüyor" diye konuştu.

Bazı müteahhitlerin bahçe tamiratı ile alakalı aldıkları ruhsatları gerçek imar ruhsatı gibi göstererek, veya imar ruhsatı gibi sahte sarı tabelelar oluşturarak istedikleri gibi Hisar içerisinde inşaat yaptıklarına da dikkat çeken Ali Turan, bu tip kandırmacalar karşısında devletin bütün idari birimleri ile uyanık davranması gerektiğini söyledi.

Ali Turan, Kavaklı Mahallesi Kavaklı Cadde Haraçcı Sokak'ta benzer sahte ruhsat tabelası ile yapılan işlemi de Osmangazi Belediyesi ile Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na intikal ettirdiğini sözlerine ekledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2009 Pazar 11:18:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?