3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Nakkaş Ali Mescidi yeniden yapıldı

NAKKAŞ ALİ MESCİDİ YENİDEN İNŞA EDİLDİ

Dünyaca meşhur Yeşil Camii'nin nakışlarını yapan Nakkaş Ali'nin mescidi Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yeniden inşa edildi. Bu arada, Osmangazi Mahallesi Satı Caddesi üzerinde Yavuz Sultan Selim devrinin meşhur edebiyatçılarından Lamii Çelebi'nin medfun bulunduğu Nakkaş Ali haziresi de elden geçirilerek tarihi şahsiyetlerin ruhu şad ediliyor.

Lami Çelebi'nin dedesi Nakkaş Ali'nin Hisar'daki 50 yıldır yıkık mescidi Vakıflar tarafından 180 bin liraya yeniden yaptırıldı. Yaklaşık 150 kişinin ibadet edebileceği, minaresi bulunmayan mescit orijinaline uygun olarak yapıldı. Yaklaşık 50 yıldır ibadete kapalı olan ve son dönemlerde temel duvarları dışında hiçbir emaresi kalmayan mescidin projesi, Osmangazi Belediyesi Kültürel ve Tarihi Miras Bürosu tarafından hazırlandı. Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü'nün geçen yıl ağustos ayında ihalesini yaptığı mescit 6 ay gibi kısa bir zaman zarfında aslına uygun olarak inşa edildi. Hayırseverlerin katkıları ile iç tezyinatı da tamamlanan mescit, Osmangazi Müftülüğü'nün imam tayin etmesinden sonra ibadete başlayacak.

Vakıflar yetkilileri, mescidin yanına sonradan inşa edilen 80 metrekarelik arsa üzerindeki tek katlı evi kamulaştırarak, müştemilat ve hazirenin tamamen düzenlenmesi için de çalışma başlattı. 76 bin liralık kamulaştırmadan sonra, mescidin doğu tarafına abdest alma yerleri ve helalar yapılacak. Bahçe tanzimi ile Osmangazi Mahallesi'nde yeni bir hayat alanı oluşturulurken, onkoloji ve devlet hastanelerine gelen vatandaşlar ile Ortapazar Caddesi'ndeki esnaflar daha rahat ibadet etme imkanına kavuşacak.

Osmangazi Mahallesi sakinleri, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne, hiçbir iz ve nişanı kalmayan mescidi tekrar ibadete hazır hale getirip, Lami Çelebi, Mahmut Çelebi, ve Nakkaş Ali gibi mühim şahsiyetlerin hatıralarını yaşattıkları için teşekkür etti.

Diğer taraftan Bursa Büyükşehir Belediyesi de, bu yıl nisan ayında Uluslararası Lamii Çelebi Sempozyumu tertipliyor. Yavuz döneminin büyük edebiyatçılarından, başta Abdurrahman Molla Cami Hazretlerinin Şevahid-ün Nübüvve (Peygamberlik Müjdeleri) kitabı olmak üzere birçok kıymetli eseri Türkçeye tercüme eden Lami Çelebi'ye vefa borcu ilk defa bir uluslararası sempozyum ile ödeniyor. Nakkaş Ali Mescidi ve Lamii Çelebi haziresinin açılış törenin müştemilatın tamamlanmasının ardından nisan ayında yapılması planlanıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2011 Cuma 11:59:02
Güncelleme :4 Şubat 2011 Cuma 12:58:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?