6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Nilüfer'de naylon poşet yasağı

NİLÜFER'DE NAYLON POŞET DEVRİ SONA ERİYOR

Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesinde doğada yok olması yüzlerce yıl süren naylon torbalar artık tarih oluyor. Nilüfer Belediyesi, ilçede naylon poşet yerine bez torba, file ya da kese kağıdını yaygınlaştırmayı hedefleyen bir kampanya başlatıyor.

Nilüfer Belediyesi’nin Mayıs ayı meclis toplantısında alınan kararla 5 Haziran 2010 tarihinde başlatılacak uygulama kapsamında Nilüfer’deki tüm alışverişlerde ilk etapta naylon torbalarla, geri dönüşümlü ürünler birlikte kullanılacak. 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren de Nilüfer’de naylon torba kullanımı tamamen kaldırılacak.

‘Torbanı değiştir, geleceğini değiştir’ sloganıyla hayata geçirilen alışverişte geri dönüşümlü torbalara geçiş projesinde Nilüfer Belediyesi’ne Kent Konseyi, Bursa Eczacılar Odası, BESOB’a bağlı; Bakkallar Odası, Fırıncılar Odası, Kasaplar Odası, Kantinciler Odası, Lokantacılar Odası, Sebzeciler Odası, Seyyar Pazarcı Odası, Simitçiler Odası, Yaymacılar Odası, Tekel Bayileri Odası, Pastacılar Odası ve Muhtelif Esnaf ve Sanatkar Odası ile Akuğur, Şaypa, Özhan, Özdilek, Buhara, Mopaş, Üçel, Carrefour, Metro, Yıldırım ve Migros marketler destek veriyor.

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde başlatılacak kampanya için Nilüfer Belediyesi ile proje ortağı olan Nilüfer Kent Konseyi, BESOB, Bursa Eczacılar Odası ve Nilüfer’de bulunan market-süpermarketler arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bu projeye herkes destek olmalı. Ülkemizde çok az belediye bu projeyi hayata geçirmiş. Bursa’da insana yönelik projelerin ilk uygulayıcısı olan Nilüfer Belediyesi bu konuda da öncülük yapmaktadır. Diğer belediyelerde bu projeye sahip çıkacaktır. Dünyada her yıl 4-5 trilyon naylon torba üretiliyor ve her dakika bir milyon naylon torba çöpe atılıyor. Ancak bunların yok olması yüzlerce yıl sürüyor ve doğaya büyük zarar veriyor. O nedenle Nilüfer’de bütün vatandaşlarımızın bu kampanyaya destek vermesini istiyoruz” dedi.

Esnaf adına işbirliği protokolüne imza atan Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak ise, “Esnaf Sanatkarlar Odası olarak her türlü yeniliğe hazırız. Bu uygulama insana ve doğaya faydalı olduğu için biz de projeye destek olacağız. Nilüfer Belediyesi’nin pek çok projesi takdire şayandır. Özellikle çevre ve ulaşım konularında yapılan çalışmalar Nilüfer’e özellik ve güzellik katıyor. Belki projeyi uygularken bazı sıkıntılar olabilir, ama bu işe gönül verdikten sonra sıkıntılar aşılacaktır. Projenin başarıya ulaşması için elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

Bursa Eczacılar Odası Genel Sekreteri Cihat Türksever ise projeye katkı koyanları kutlayarak, “Biz meslek grubu olarak temel ilkemiz gereği herkesin sağlıklı olmasını istiyoruz. Bu projeyi çok önemsiyoruz ve projeyi Bursa genelinde yaygınlaştırmak için de elimizden geleni yapacağız” dedi.

Nilüfer Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Turhan Aras ise, projenin önemine dikkati çekerek, temiz toplum ve çevreye vurgu yaptı. Kent Konseyi olarak projenin hedefine ulaşmak için gereken çalışmayı yapacaklarını kaydeden Aras, “Bu projenin başarılı olacağına inanıyorum. Gerekeni yapıp halkı bilinçlendirebilirsek yıl sonundan önce proje hedefine ulaşır” şeklinde konuştu.

İmza töreninde hazır bulunan ve projeye imza koyan market sahipleri de ellerinden geleni yapacaklarını ifade ederek, projeden dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye’de çok az sayıda belediyenin uyguladığı, Bursa’da ise ilk kez Nilüfer’de uygulanan proje kapsamında 5 Haziran 2010 Cumartesi günü İhsaniye pazaryerinde kurulacak bir stand ile tüm gün tanıtım yapılacak ve 20 naylon poşet getirene ücretsiz bez torba verilecek. Saat 18.00’de ise toplanan naylon poşetlerle pazar alanının yanında poşet tarlası ekimi yapılacak.

NİLÜFER'DE NAYLON POŞET DEVRİ SONA ERİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2010 Çarşamba 13:06:23
Güncelleme :3 Haziran 2010 Perşembe 00:05:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmethayri IP: 85.100.171.xxx Tarih : 3.06.2010 17:07:36

Bütün il,ilçe belediyelerine örnek olsun.Artık kurtulalım şu poşet belasından.Denizler,dereler,ormanlar,dağlar,sahiller poşet kaynıyor.Tüm belediyelere örnek olsur inşallah.Başkan Bozbeyli,yi kutluyorum.