2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Nilüfer'e ekolojik nikah salonu

NİLÜFER'E

İlçedeki tek nikah salonuyla talebi karşılamakta zorlanan Nilüfer Belediyesi, kendi enerjisini kendi üreten modern bir nikah evi inşa ediyor.

İhsaniye Mahallesi’ne yarın temeli atılacak olan nikah evi, ekolojik tasarımıyla örnek olacak. 2578 metrekarelik taban alanı üzerinde toplam 10 bin metrekare kullanım alanına sahip olacak nikah evi’nde 428, 288 ve 159 kişilik olmak üzere üç nikah salonu, 1000 kişi kapasiteli bir kokteyl salonu, 60 araçlık kapalı, 70 araçlık açık otopark, yönetim ofisleri ve kafeler bulunacak. Zemin katında market, çiçekçi, kuyumcu, şekerci, fotoğrafçı gibi ticari ünitelere sahip olan binanın en önemli özelliği ise, kendi enerjisini üretecek şekilde inşa edilmesi.

Y. Mimar Çelik Erengezgin tarafından “enerji mimarlığı” ilkelerine göre projelendirilen nikah evi, kendi atık sularını biyolojik arıtmadan geçirip, topladığı yağmur suları ile birlikte tekrar klozetlerde ve çim çatıların damlama sulamasında kullanacak.

Binanın enerji ihtiyacı, doğu, batı ve güney cephelerinde kullanılan güneş duvarları, çatılardaki sıcak su üreten güneş kolektörleri, elektrik üreten PV paneller, rüzgarı elektriğe çeviren, 35 metre yükseklikteki rüzgar türbinleri ve toprak altı ortalaması olan 15 derece sıcaklığı kullanan, toprak ve hava kaynaklı ısı pompası ile çözülecek.

Nikah evi, kendi enerjisini üreten, “enerji ve ekoloji” öncelikli tasarımı ve nikah salonu ile sosyal mekan kurgusunu birleştiren özgün yapısıyla Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor. Proje tamamlandığında özellikle yaz dönemlerinde nikah salonunda yaşanan izdiham ortadan kalkacak. Giriş ve çıkışları ayrı katlarda planlandığı için üç nikah salonu da hiçbir karışıklık yaşanmadan ve bekleme olmaksızın peş peşe nikahlara ev sahipliği yapabilecek.

NİLÜFER'E
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2011 Salı 11:16:05
Güncelleme :1 Mart 2011 Salı 13:21:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?