5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Nisan bereketi

Geçen yıl dondan dolayı 250 trilyon lira zarar eden ve bu yıl bereketli bir mahsul bekleyen çiftçinin yüzü Nisan yağmuruyla güldü.

Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, geçen yıl dondan dolayı yaklaşık 250 trilyon lira zarar eden çiftçinin bu yıl bol mahsulün karşılığını alabilmesi için, ihracatçının şimdiden Pazar arayışına geçmesini istedi. Sarı, son yıllarda teşvikin azalması ve üst üste meydana gelen tabi afetlerle iflas noktasına gelen çiftçinin, bu yılki bereketli mahsulden para kazanabilmesinin ihracatla mümkün olacağına dikkat çeken Sarı, "İç piyasada tüketilmeyecek kadar bol ürün olacak. İhracatçılar şimdiden kaybettiğimiz pazarları yeniden ele geçirmek için çalışmaya başlamalı. Özellikle İtalya, Yunanistan ve Rusya’da kaybettiğimiz pazarları iyi bir tanıtım kampanyası ile yeniden ele geçirmeliyiz. Aksi taktirde çiftçinin ’bereket yılı’ satılmadığı taktirde dalında çürümeye terk edilecek ürünle kabus yılına dönüşebilir" dedi.

Sebze ve meyvenin araba fabrikasındaki üretim gibi yüzde 80’inin dışarıdan değil, tabiattan geldiğini ifade eden Sarı, çiftçinin yeniden kalkınabilmesi için hükümetin çiftçiye ihracat için teşvik vermesi gerektiğini savundu.

Bursa’nın en yüklü ihracat yapan Ağaköy Kooperatifi’nin Başkanı Rıdvan Özdemir de, mahsuldeki bereketten dolayı Allah’a şükrettiklerini söyledi. Meyvede dalları kıracak derecede yüksek verim beklediklerini dile getiren Özdemir, Bursa genelinde 150-200 bin ton şeftali rekoltesi beklediklerini belirtti. Hükümetin ton başına vergi iadesi gibi AB’ye ders düşmeyecek ekonomik enstrümanları çalıştırmasını isteyen Özdemir, çiftçiye verilecek destekle sebze ve meyve ihracatının bu yıl geçen yıla oranla yüzde 100 oranında artabileceğini dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2005 Cuma 14:06:19
Güncelleme :30 Nisan 2005 Cumartesi 21:10:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?