4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Nüfus Müdürü'nden halka rica

Bursa'da, nüfus cüzdanında TC kimlik numarası bulunmayan on binlerce kişi, İl Nüfus Müdürlüğü'nde izdihama neden oldu. TC kimlik numarası almak isteyen vatandaşlar, Yüksek Seçim Kurulu'nun nüfus kayıt örneğiyle oy kullanabilmesine imkan tanıyan uygulamasına rağbet göstermedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Bursa İl Nüfus Müdürü Mehmet Salih Yaşar, son 3 gün içerisinde yaklaşık 24 bin kişinin TC kimlik numarası almak için kendilerine başvurduğunu söyledi. Yoğun talep nedeniyle izdiham yaşandığını belirten Yaşar, "Vatandaşlarımız nüfus cüzdanı çıkarmak için saatlerce bekliyor. Halbuki nüfus müdürlüklerine giderek 2 dakika içinde hiçbir ücret ödemeksizin nüfus kayıt örneklerini alabilirler. Nüfus müdürlüğüne giden bir kişi, hem kendisinin hem de tüm ailesinin nüfus kayıt örneğini kısa bir sürede temin edebilir. Vatandaşlardan TC kimlik numaralı yeni nüfus cüzdanlarını seçimden sonra almalarını rica ediyorum" dedi.

AHISKALILARA VATANDAŞLIK ÇAĞRISI
Yaşar, Ahıska Türklerinin vatandaşlık başvurularıyla ilgili de bilgi verdi. Ahıska Türklerinin 28 Şubat'ta yapılan ve 3 ay sürecek düzenleme kapsamında vatandaşlık başvurusunda bulunabileceklerini belirten Yaşar, şunları söyledi: "Sadece Ahıska Türkleri için 3835 sayılı yasaya ek olarak çıkarılan 5838 sayılı geçici kanunla bu kişilere devlet kolaylık sağlıyor. Ahıska Türklerinin bize başvururken pasaport ya da vatandaşı oldukları ülkeden aldıkları herhangi bir resmi belgeyi getirmeleri gerekiyor.

Resmi belgeleri kendi ülkelerinde bulunan TC konsolosluklarına tasdik ettirmeleri lazım. Eğer bunu yapmamışlarsa İstanbul'da, kendi ülkelerinin konsolosluklarında ellerindeki belgeleri tercüme ettirerek İstanbul Valiliği'ne tasdik ettirebilirler. Daha sonra bu belgeyle bize başvurduklarında emniyetin onaylaması halinde vatandaşlık işlemlerini başlatıyoruz. Ancak bu düzenleme sadece 1 Ocak 2009 tarihinden önce ikamet tezkeresi alanlar için geçerli. Bunun dışındakiler vatandaşlık başvurusu yapamazlar."
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Mart 2009 Perşembe 18:03:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
islam bedel IP: 78.172.95.xxx Tarih : 7.10.2009 12:14:45

merhabalar: ahıska turklerine ne zaman kimlik verilecek acaba acıklayabilirmisiniz... ahıska turkleri zor durumda. kimlik olmadan duzgun bir işe giremiyorlar, gecici bir işe giriyorlar ama, sigorta yapmıyorlar, sigortasızda olmuyor.. arz ve rica ederim mesaj atarsanız.   saygılarımla. islam bedel...