4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Odalardan GDO'lu ürüne tepki

AKADEMİK ODALARDAN GDO'LU ÜRÜN İTHALİNE TEPKİ

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Avrupa'da birçok ülkenin genetiği oynanmış ürünleri yasakladığını belirterek, Türkiye'nin soya, mısır ve pamuk ithalatı yaptığını söyledi.

Dünya Gıda günü münasebetiyle TÜYAP Tarım Fuarı'nda düzenlenen panelde GDO'lu ürünler ve hayata etkileri ele alındı.

Panele konuşmacı olarak katılan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, "Bugün tüm dünyada 1 milyardan fazla insan aç ve dengesiz beslenme giderek yaygınlaşan bir durum olarak gündeme gelmekte. Genetiği değiştirilmiş tarımda kullanılan ürünlerin sosyal, iktisadi ve kültürel sonuçlarını ele alacağız. Hedefimiz bu fuarda binlerce tüketici üretici ve akademisyeni bir arada bulmuş iken bu konuda dünyadan örnekler vererek Türkiye'ye yansımalarını ele alacağız. 1998 yılından buyana ülkemizde insanlar hiç bilmeden genetiğiyle oynanmış ürünleri tüketiyor. Avrupa'da bu ürünler binde 9'un üzerinde olursa etiketlenmek zorunda ve sıkı denetime tabi tutuluyor. Türkiye'de bu serbestçe yapılıyor ve tıbben sonuçlarına bakıldığında alerjik reaksiyondan tutunda birçok sağlık risklerini oluşturuyor. Yapılan gözlemlere göre vatandaşlarımızın bilgisi yok. Genetiği değiştirilmiş organizma tanımının sıradan insan için çok birşey beklemek fazla iyimserlik olur. Biz bu farkındalık düzeyini yükseltmek istiyoruz hem de uzmanların katkısıyla siyasi karar vericileri bu alanda doğru bir yasal düzenleme için adım atmaya davet ediyoruz. Biz 1998 yılından bu yana Arjantin ve ABD'den genetiği değiştirilmiş soya, mısır ve pamuk ithal ediyoruz. Soya ve mısır özellikle hayvan yemi üretiminde kullanılıyor. Ayrıca bazı yağlarda bebek mamalarında, hazır çorbalarda, tatlandırıcılarda da var. Bu alanda kamu oyunun en ufak bilgisi yok. Avrupa'da tüketiciler bu tür ürünleri istemiyorlar. Almanya, Fransa, Avusturya, Yunanistan genetiği değiştirilmiş ürünleri yasaklamış ülkelerdir. Yalnızca bu iktisadi değil, kültürel bir olaydır. Kültürel duyarlılık açısından da bu konuyu ele almalıyız. İnsanlar başka bir ürünün geninden üretilen gıdayı tüketmek istemezler" dedi.

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, "Biz gıda güvencesinin GDO'lu ürünlerden değil de uygun tarım politikaları ve bununla alakalı yapılacak yasal düzenlemelerden geçtiğini düşünmekteyiz. Çünkü GDO'lu ürünlerle birlikte insan sağlığımız ve ekosistemimiz malesef hiçe sayılmaktadır. Şuanda hazırlanan biyogüvenlik yasa taslağıyla alakalı çalışmaların gözden geçirilmeli. GDO'lu ürünlerin üretilmesi tüketilmesi ve satılmasına dair yönetmeliğin kesinlikle kaldırılması ve vatandaşın bilinçlendirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Panelde ayrıca İstanbul Üniversitesi Top Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol da katılımcılara yapılan çalışmalarla alakalı bilgi verdi.

AKADEMİK ODALARDAN GDO'LU ÜRÜN İTHALİNE TEPKİ
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2009 Cumartesi 16:56:01
Güncelleme :17 Ekim 2009 Cumartesi 18:39:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?