6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Öğrenciler ipek böceği yetiştirecek

ÖĞRENCİLER İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRECEK

Bursa'da unutulmaya yüz tutan ipek böceği yetiştiriciliği yeniden canlandırılıyor. Öğrencilerin üreteceği kozalar, ünlü modacı Faruk Saraç tarafından kurulan yüksek okulda ipeğe dönüştürülerek göz kamaştırıcı kıyafetler dikilecek.

Bursa Valiliği ve Koza Birlik tarafından öğrencilere dağıtılacak ipek böceği larvaları, kozaya dönüştükten sonra Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksek Okulu'na ücret veya fular karşılığında teslim edilecek. Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlenen projenin tanıtım toplantısına katılan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa'nın hızlı göçle birlikte kendi değerlerinden de uzaklaştığını söyledi.

Kaybedilen değerlerinin 3-5 yıl sonra anlaşıldığını belirten Dündar, "Bursa'da sanayileşmeyle birlikte ipek böcekçiliği de unutulmaya yüz tutmaya başlamıştır. Ancak başlatılan bu projeyle Bursa kendi değerlerine yöneliş ve arayış içerisine girmiştir. Biz Bursa'ya gelen misafirlerimize ne hediye ederiz diye düşünmeyeceğiz. Bursa ipeğini ve Koza Han'ı canlandıracağız" dedi.

Bursa Valiliği İl Planlama Koordinatörü Vedat Atacan ise projenin okullarda öğretmenler tarafından öğrencilere anlatılacağını belirterek, "Bu toplantıya katılan öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz projenin ön lideri olacak" diye konuştu.

Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte köyden şehre göçün önüne geçileceğini, hatta şehirden köye göç başlayacağını iddia eden Atacan, "Böceklerin yetiştiği bölgede zirai ilaçlamanın olmaması lazım. Dut ağaçlarının bulunması ipek böceği yetiştiriciliğini kolaylaştıracaktır" diye konuştu.

İpek böceği larvalarını kozaya dönüştürmeyi başaran öğrencilere ücret ödeneceğini kaydeden Atacan, "Bu projede büyükler küçüklere değil küçükler büyüklere örnek olacak" diyerek öğrencilerin bu projeye destek vermesi için büyükleri yönlendireceğini söyledi.

 

"DUT AĞAÇLARINI KESMEYİN"

İpek böceğinin kozaya dönüşmesi için bir aylık süre ve 23-27 derece arasında oda sıcaklığına ihtiyaç duyulduğunu belirten Koza Birlik Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Yılmaz, ipek böceği hakkında bilgi verdi. Bir kutu ipek böceğinin aylık 600 kilo, yani 50 ağaç dut yaprağı yediğine dikkati çeken Yılmaz, şunları söyledi:

"Bir böcek hayatı boyunca 20 gram yaprak yiyor. 1 ay zarfında koza örmeyi tamamlayan ipek böceğin yetiştirilmesinde rutubet ve küf önem arz ediyor. İpek böceğinin yaşayamadığı tek bölge ise zirai ilaçlamanın yapıldığı bölgeler. İlacın kokusu bile böceklerin ölmesine yetiyor."

3 kutu ipek böceğinden bin 500 TL kazanıldığını anlatan Durmuş, "Özellikle kırsal bölgelerdeki öğrenciler bu projeye destek verirlerse köylünün de geliri artacak. Bunun için tek ihtiyacımız dut ağacıdır. Şu an mevcut dut ağaçlarımız ipek böceği için yeterli, ancak günden güne bu ağaçlar kesiliyor. Bir dut 4-5 yılda yetişiyor. Ne olursa olsun dut ağaçlarını kesmeyin. Bu yüzden torunlarınız sizlerden hesap soracak. Bugüne kadar 170 bin dut fidanı dağıttık. 18 bin adet fidan yetiştirmeye çalışıyoruz" diye

konuştu.

Tarım İl Müdürlüğü yetkilisi Özcan Bozkurt ise projenin tanıtım toplantısına katılan öğrencilere ipek böceğinin larvadan koza örmesine kadar olan süreci uygulamalı olarak gösterdi.

ÖĞRENCİLER İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRECEK
ÖĞRENCİLER İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRECEK
ÖĞRENCİLER İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRECEK
ÖĞRENCİLER İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRECEK
İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2010 Perşembe 17:28:02
Güncelleme :7 Mayıs 2010 Cuma 00:26:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?