2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Öğrencilerden ilginç buluşlar

LİSE ÖĞRENCİLERİ HAYALLERİNİ PROJELENDİRDİ

Bursa'da, meslek lisesi öğrencileri ilginç buluşlara imza attı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen beceri tabanlı proje yarışmasında sergilenen birbirinden ilginç projeler insanların hayatını kolaylaştırıyor. Tophane Endüstri Meslek Lisesi'nde düzenlenen yarışmada, BTSO Hayri Terzioğlu Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri çiçeklerin dondan zarar görmesini önleyen buharlı bir proje geliştirdi. 2 aylık çalışmanın ardından hazırlanan proje hakkında bilgi veren makine öğretmeni Ramazan Ercan, "İlkbahar aylarında çiçekleri ve tohumcukları dona karşı koruyan bu proje çiftçilerin yüzünü güldürecek. Bahçe içine sabit tesisat döşenecek. Kazandan gelen buharı sistemden dışarıya vererek ağaç ve çiçekleri sis bulutu içerisine alacağız. Yağmurumsu bir etki oluşturuyoruz. Her sene şeftali, kayısı ve elmayı don vuruyordu. Çiftçilerin mağduriyetini gidermek istiyoruz" dedi.

Proje ortaklarından 11. sınıf öğrencisi Yusuf Şahin, çiçeksever projesi ile homojen bir ortam oluşturarak buhar dağılımını sağladıklarını belirterek şunları söyledi: "Soğuk havanın yukarıdan aşağıya inmesini engelledik. Su tasarrufu da sağlandı. Çevre ve havaya herhangi bir zararı söz konusu değil. Projemizi ileride geliştirerek ilaçlamada kullanmayı hedefliyoruz"

ÖĞRENCİLERDEN ABDESTMATİK

Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin hazırladığı abdest için ayak destek aparatı da dikkat çekiyor. Proje koordinatörü İlhami Aran, abdest alan kişilerin dengesini sağlamaları için aparatı geliştirdiklerini söyledi. Aran, İslam ülkelerinde böyle bir alet olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Ayakları koymak için şadırvanlarda sadece taş ve borular var. Ama bunlar hijyenik değil. Bizim yaptığımız alet sayesinde cami cemaati hem rahat abdest alacak hem de dengesini sağlayacak. Bursa Müftülüğü projeyi beğendi. Bursa'daki camilere takılabilir. Projeyi bir yılda hazırladık"

BANYODA BOŞA AKAN SU GERİ KAZANDIRILACAK

Banyoda şofben ve kombilerden ilk anda gelen soğuk suyu depolayarak israf olmasını önleyen 'sutcachi' projesinin koordinatörü Semih Aydın ise, "Bu proje ile hedefimiz topluma basit ve kullanışlı bir model üretmekti. Bu fikir öğrencilerimizindir. Öğrencilerimiz banyoda boşa akan suyu nasıl değerlendirebiliriz diye düşündü. Bu yüzden 'sutachi' cihazının tasarımını yaptık" dedi. Bu projenin bir yıl sürdüğünü anlatan Aydın, sözlerine şöyle devam etti: "İlk önce elektrik devreleri kurmayı planladık. Bunun tehlikeli olabileceğini düşündük. Bu yüzden sistemi mekanik bir düzenekten oluşturduk. Cihaz bir kap ve küresel vanadan oluşuyor. Musluktan sıcak su akana kadar çeşmenin açık bırakılması artık sona erecek. İlk başta akan soğuk su haznede depolanacak ve tekrar kullanılacak."

LİSE ÖĞRENCİLERİ HAYALLERİNİ PROJELENDİRDİ
LİSE ÖĞRENCİLERİ HAYALLERİNİ PROJELENDİRDİ
İHA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2011 Pazar 10:40:04
Güncelleme :6 Mart 2011 Pazar 11:07:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?