4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Öğretmenlere astım konferansı

Bursa'da, Dünya Astım Günü dolayısıyla öğretmenler astım hastalığı hakkında bilgilendirildi. Öğretmenler, konferansta edindikleri bilgileri öğrencilerine aktaracak.

Bursa Acıbadem Hastanesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türk Toraks Derneği Marmara Şubesi, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Tabip Odası tarafından "astımı kontrol etmek elinizde" konulu konferans düzenlendi. Acıbadem Hastanesi'ndeki konferansa değişik okullarda görev yapan 80 öğretmen katıldı.

Sağlığın hasta olmadan kıymetinin bilinmesini gerektiğini söyleyen Acıbadem Hastanesi Başhekimi Prof. Kaya Aksoy, astımın tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğunu belirterek, "Halkı şuurlandırmak için eğitime destek vermeye devam ediyoruz. Sağlıklı nesiller için orta öğretim kurumlarında eğitim verilmesini hedefliyoruz" dedi.

Türk Toraks Derneği Marmara Şube Başkanı Prof. Mehmet Karadağ, ise her yıl mayıs ayının ilk haftasının Dünya Astım Günü olarak kutlandığını belirterek, "Kronik bir solunum yolu olan astım hastalığının dünyada 300 milyon, Türkiye'de ise 4 milyon kadar insanı etkilediği tahmin edilmektedir. Her yaşta ortaya çıkan bu hastalık genellikle çocukluk döneminde daha sık görülmektedir. Görülme sıklığı çevreye bağlı olarak artmaktadır" dedi.

Hastalığın kontrol altına alınabileceğinin altını çizen Karadağ, "Dünyada ve ülkemizde hastalığın tedavisi için gerekli bütün ilaçlar ve yöntemler bilinmektedir. Buna rağmen astım hastalarının yüzde 1,25'inde bir yıl boyunca tam kontrol sağlanabilmektedir. Bu oran Batı Avrupa'da yüzde 5.3'tür. Astım hastalarının yüzde 90'ı gündüzleri rahatsız olurken, yüzde 60'ı da geceleri uyuyamamaktadır. Son bir yılda her 4 hastadan biri hastaneye yatmış, yarısı acil servislere başvurmuştur. Astımlıların yüzde 80'i günlük hayatında bu hastalıktan etkilenirken, yüzde 43 gibi oran da hastalığının kontrol altında olduğunu düşünmektedir. Erişkinlerde iş gücü, çocuklarda ise okullarda devamsızlığa sebep olan astımın bilinçlendirilerek önüne geçilmesi gerekir. Yapılacak etkinliklerle Bursa'daki okullardan görevlendirilecek birer temsilci öğretmen vasıtası ile astım hastalığı, korunması ve tedavi yöntemleri hakkında öğrenciler okullarda bilinçlendirilecek" diye konuştu.

Bursa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Osman Ünal ise, biyoloji, sağlık bilgisi ve rehber öğretmenlerden oluşan 80 öğretmenin konferansda edindikleri bilgileri okullarda öğrencilere aktaracağını söyledi. Çalışmaların ortaöğretimde başladığını dikkat çeken Ünal, ilköğretim çağındaki öğrenciler üzerinde ise anket yapacaklarını söyledi.

Bursa İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Yüksel Yöndem de, astımı tetikleyen faktörlerin iyi bilinmesi gerektiğine dikkat çekTİ. Bursa Tabip Odası Başkanı Bülent Aslanhan ise, koruyucu sağlık hizmetlerinin gayesine ulaşması için toplumun bu tip faaliyetlere ilgi göstermesi gerektiğinin altını çizdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 10:54:42
Güncelleme :6 Mayıs 2009 Çarşamba 11:03:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?