3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Okçular çarşısı'nda restorasyon

Osmangazi Belediyesi, dev alışveriş merkezleriyle mücadele etmeye çalışan çarşıları birer birer kente kazandırıyor. Uzunçarşı ve Tomrukönü Çarşısı'nın ardından Okçular'a da modern bir çehre katmak isteyen Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, çok sayıda esnafın da katıldığı törenle 3,5 milyon YTL'ye mal olacak restorasyona ilk harcı koydu. 

Sosyal ve ekonomik açıdan Bursa’nın kalbi olmasına karşın yıllardır bakımsızlık çeken Hanlar Bölgesi, Osmangazi Belediyesi’nin çabalarıyla kentin prestij mekanları haline geliyor. Uzun Çarşı’ya modern bir görünüm kazandıran Osmangazi Belediyesi, kentin en eski çarşılarından biri olan Okçular Çarşısı’na da el attı. Okçular Çarşısı üst örtü ve cephe düzenleme projesi bölgeyi modern bir alışveriş mekanına dönüştürecek. Cam ağırlıklı proje tarihi dokuyla bütünleşecek şekilde tasarlandı. Mayıs 2008’de tamamlanacak proje Osmangazi Belediyesi’ne yaklaşık 3.5 milyon YTL'ye mal olacak. 

Projeyi değerlendiren Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi Kayıhan Çarşısından Bakırcılar çarşısına kadar uzanan tüm bölgeyi yaya aksı haline getireceklerini ve bu hattı cazibe merkezine dönüştüreceklerini söyledi.
Okçular Çarşısı üst örtü ve cephe düzenleme projesinin temeli dün akşam atıldı. Çarşı esnafının yoğun bir katılım gösterdiği temel atma töreninde konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Okçular Çarşısı’nın da içinde bulunduğu bölgenin sadece bir çarşı olmadığını, aynı zamanda Bursa’nın vizyon bölgesi olduğunu söyledi. Çarşı bölgesinin ayağa kaldırılması konusunun yıllardır konuşulduğunu ancak bir ilerleme sağlanamadığını ifade eden Altepe, “Bursa’yı bir yandan açık hava müzesine dönüştürürken diğer yandan eski çarşıları işlevsel hale getiriyoruz. Uzun Çarşı’dan başladık, oradaki çalışmalar daha zordu. Burası(Okçular Çarşısı) çok daha kolay, modern ve işlevsel olacak” dedi. 

Okçular Çarşısı Derneği Başkanı Muhsin Özyıldırım ise, çalışmalar esnasında bir miktar zorluk yaşanacağına dikkat çekti ve “Özlediğimiz günler bugünlerdi. Biz 700 yıllık çarşıyız ama 3-5 yıllık alışveriş merkezlerine yenik düştük. Yaşayabilmek için bu projeye şiddetle ihtiyacımız var. Çalışmalara destek vererek bu süreci kısaltmalıyız” dedi. 

Çalışmalarda öncelik altyapıya verilecek. Ardından yaklaşık 320 metre uzunluğundaki çarşı, ortalama 35’er metrelik 9 ayrı bağımsız bölüm olarak ele alınacak ve bir bölüm tamamlanmadan diğerine geçilmeyecek. Bölgede tekrar kazı olmaması için çalışmanın öncesinde TEDAŞ, BUSKİ, TELEKOM ve BursaGaz gibi altyapı kurumlarıyla da iletişim kuruldu. Üst örtüyle birlikte çarşının cepheleri de tamamen standart hale getirilecek. Tamamen cam ve metal malzeme kullanılarak yapılacak çalışma kapsamında bölgenin iletişim ve enerji hatları da yenilenecek.
Projenin Mayıs 2008'de tamamlanması hedefleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2007 Perşembe 12:45:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?