3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Ölümden kurtaran tavsiyeler

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Bursa Birim Başkanı Aziz Doğan, kış mevsiminin etkilerini bütün gücüyle hissettirdiği yerlerde yaşayan vatandaşları donmaya karşı uyardı. 

Titremenin, konuşma bozukluğunun, sürçmenin veya sendelemenin donmanın belirtisi olduğunu, donma belirtileri gösteren bir hastanın vakit kaybedilmeden soğuk bölgeden çıkarılması gerektiği söyleyen Doğan, hastaya kesinlikle sigara, alkol ve kafein verilmemesi, hastanın derhal soğuk bölgeden çıkarılması gerektiğini kaydetti. 

AKUT Birim Başkanı Doğan, donma ile ilgili insanı ölümden kurtaran tavsiyelerde bulundu. Donmanın özellikle kışın etkin şekilde hüküm sürdüğü bölgelerde sıkça görüldüğünü ve bu konuda halkın yeterince bilinçsiz olduğunu belirten Doğan, uygulanması çok basit olan tedbirlerin bazen hayat kurtardığını ifade etti. Hipotermi olarak da adlandırılan vücudun genel olarak soğumasının hafif düzeyde başladığını ve tedbir alınmaması durumunda gelişip hayati tehlike meydana getirebildiğini ifade eden Doğan, "Hipotermi'yi ne kadar erken tespit edip bakım yaparsanız, durumu gelişmeden kurtarma şansınız da o derece artar. Her durumda tıbbi yardım isteyin. Hastaya içmesi için asla kafein veya alkol vermeyin. Sigara da içirmeyin. Sigara, kan damarlarının daralmasına neden olarak vücudun kendisini ısıtmasına engel olur" dedi. 

Ağır hipotermi işaretinin vücut ısısının - 25 derecenin altına düşmesi, titremenin durması, kasların sert ve katı olmasıyla ortaya çıktığını ifade eden Aziz Doğan, "Ağır hipotermi sırasında deri mavimsi bir görünüm alır, acıya tepki vermez. Nabız ve solunum yavaşlar, gözbebeği büyür. Hasta ölü gözükebilir. 112'yi arayın. Hastanın daha da üşümesini engelleyin. Eğer hasta 24 saat içinde taşınabilecekse, hastayı ısıtmayın ve hastayı taşırken dikkatli olun. Eğer hipotermi yeni başlamışsa, hastayı soğuk çevreden çıkartın. Isı kaynağı bulun (ılık su, şömine). Islak giyecekleri kurularıyla değiştirin. Battaniye, palto sağlayın. Hastayı izole edin" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2007 Cumartesi 15:24:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?